China en Servië begonnen met aanleg hsl naar Hongarije

Bedrijven uit China en Servië zijn begonnen met de aanleg van een spoorweg voor hogesnelheidstreinen. De lijn zal de Servische hoofdstad Belgrado met de Hongaarse hoofdstad Boedapest verbinden, de reistijd tussen de twee steden halveren en zorgen voor economische verbondenheid tussen China, Servië en Centraal-Europa.

hslDe Servische premier Aleksandar Vucic, Wang Xiaotao, onderdirecteur van de voornaamste Chinese planner, de National Development and Reform Commission en de ambassadeur van China in Servië woonden gisteren de ceremonie bij waarmee de werken officieel begonnen in Novi Sad.

Resultaat van Suzhou

Eind november werd het akkoord voor de aanleg van de hogesnelheidslijn tussen Boedapest en Belgrado in Suzhou ondertekend. Het was een van de resultaten van een overleg tussen China en 16 landen van Centraal- en Oost-Europa, zowel EU- als niet-EU-landen, de Central and Eastern European Countries (CEECs). Het project is een onderdeel van de verbinding tussen de Griekse haven Piraeus en Boedapest. China en Servië zullen samenwerken om ervoor te zorgen dat het werk af is in 2018.
Premier Vucic, een van de deelnemers aan het overleg in Suzhou, was zeer blij met deze en andere contracten tussen zijn land en China. Op de terreinen van energie, infrastructuur, landbouw en toerisme zullen de twee landen hun ‘pragmatische samenwerking’ ontwikkelen en nog verbeteren. Vucic herhaalde woorden van die strekking ter gelegenheid van de start van het werk aan de lijn Belgrado – Boedapest, die hij een doorbraak noemde. De Servische premier rekent erop dat de spoorweg Servië dichter bij de centrale gebieden van Europa brengen en van zijn land een regionale draaischijf voor transport en logistiek zal maken.

Vlaggenschipproject van pragmatische samenwerking

handdrukOok de Chinese premier Li Keqiang, die een felicitatietelegram stuurde, had het over een
‘pragmatische samenwerking’ en noemde de aanleg van de hsl tussen Servië en Hongarije een vlaggenschipproject van de samenwerking tussen drie landen, twee in Europa en een in Azië.
De Chinese premier ziet als grote voordelen de stimulans voor infrastructuurwerken en onderlinge verbondenheid in de regio. Hij denkt ook dat de spoorweg de Europese integratie zal bevorderen en een gunstige invloed zal hebben op de inspanningen om de ontwikkelingsstrategieën van China en Europa op elkaar af te stemmen. Li vond dat het project op tijd voltooid moest zijn. Vandaar de voortvarendheid waarmee het wordt aangepakt een maand nadat de afspraak is gemaakt.
Xinhua, www.b91.net (populaire Servische website)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *