China en Vietnam wisselen nieuwjaarswensen uit

De Chinese president en partijleider Xi Jinping en de secretaris-generaal van de Communistische Partij van Vietnam (CPV) Nguyen Phu Trong hebben schriftelijke gelukwensen uitgewisseld voor het komende Lentefeest.

Vietnam
Welkomstceremonie voor Trong in oktober 2022 (foto Xinhua) disclaimer

Het nieuwjaarsfeest wordt in beide landen gevierd en is er een belangrijke traditie voor de hele samenleving. In China en de meeste landen en regio’s waar het Lentefeest wordt gevierd begint in 2023 het jaar van het konijn. In Vietnam is dit het jaar van de kat (een verschil met een taalkundige of legendarische oorsprong)

‘Beste wensen’

Xi bracht als president, maar ook in zijn hoedanigheid van algemeen secretaris van de Communistische Partij van China (CPC), namens de CPC, de Chinese regering en het Chinese volk de oprechte groeten en wensen over aan Trong, de Communistische Partij van Vietnam en de Vietnamese regering en het volk. De Vietnamese partijleider feliciteerde de CPC met haar groei en de welvaart van de Volksrepubliek China. Hij wenste ‘het broederlijke Chinese volk’ een gelukkig en vredig nieuwjaar! Dat Xi geen nieuwjaarswensen uitwisselde met de Vietnamese president Nguyen Xuan Phuc kan te maken hebben met het feite dat Phuc pas ontslag heeft genomen.

Mijlpalen in 2022

Xi Jinping schreef dat het jaar 2022 van essentieel belang is geweest voor de twee communistische partijen en de twee landen. Hij sprak zelfs van ‘een mijlpaal voor de relatie tussen China en Vietnam’. Daarmee doelde Xi op het 20e Nationale Congres van de CPC en het beleid dat in Vietnam voortkwam uit het 13e nationale congres van de CPV. Kort na de afsluiting van het 20e Nationaal Congres van de CPC heeft Trong een succesvol bezoek aan China gebracht. Een belangrijk resultaat was de gezamenlijke verklaring dat Vietnam en China hun banden en hun alomvattende strategische samenwerkingspartnerschap verder versterken. Trong had het zelf lovend over de historische betekenis van zijn officiële bezoek aan China, over de gezamenlijke verklaring en het versnellen en verdiepen van de bilaterale betrekkingen.

Consensus

De leidende partijen van de twee landen kwamen in 2022 tot een brede consensus, onder andere over de omgang met territoriale meningsverschillen in de Zuid-Chinese Zee. De beide landen werken afzonderlijk ook aan de houding die zij respectievelijk aannemen tegenover de hardnekkige manoeuvres van de VS om hen uit elkaar te spelen. Volgens de BBC ‘volgt de Vietnamese leiding een delicaat diplomatiek pad tussen China en de Verenigde Staten’, maar zou het ontslag van president Phuc hierop van weinig of geen invloed zijn.

Optimisme

Bij de leiders van beide partijen en overheden overheerst op dit moment het optimisme dat het wederzijdse vertrouwen is versterkt en er gewerkt wordt aan de vriendschap tussen de twee volkeren. Trong sprak de hoop uit ‘dat de autoriteiten, organisaties en plaatsen van de twee landen op alle niveaus de overeenkomsten en visies op hoog niveau die tijdens het recente bezoek zijn bereikt, zullen begrijpen en goed zullen uitvoeren’.

‘Vietnam prioriteit’

Vietnam is een prioriteit in de diplomatie van China met zijn buurlanden, schreef Xi in zijn nieuwjaarsboodschap aan Trong. Volgens de Chinese president hebben ‘China en Vietnam een gedeelde toekomst die van strategisch belang is’. Zij ‘kunnen hun ontwikkelingsstrategieën op elkaar afstemmen en de praktische samenwerking op verschillende gebieden verdiepen’. Xi hoopt en voorspelt ook dat Vietnam en China hun communicatie en coördinatie in internationale en regionale aangelegenheden zullen blijven verbeteren om ‘bij te dragen aan de vrede en ontwikkeling van de mensheid’.

Vooruitzichten

Xi schreef ‘aan het begin van het nieuwe jaar krijgt alles een nieuwe look’. Als hij vooruitkeek naar 2023, zag Xi tot zijn blijkbare voldoening een ‘nauwe communicatie met Trong om gezamenlijk de koers te bepalen voor een duurzame, gezonde en gestage ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Vietnam’. Trong liet van zijn kant weten dat hij klaar is om met Xi samen te werken op praktisch gebied, maar ook bij het voeren van strategische communicatie over de theorieën en praktijken van het socialisme in de twee landen.

De twee leiders wensten de partijen, staten en volkeren van de twee landen een gelukkig nieuwjaar en de opbouw van het socialisme in elk land duurzame en nog grotere successen.

Kort naschrift

Vandaag is de verjaardag van het aangaan van bilaterale betrekkingen tussen China en Vietnam. Op 18 januari 1950 was China het eerste land dat de Democratische Republiek Vietnam (Noord-Vietnam) erkende. De premiers waren toen Zhou Enlai en Hồ Chí Minh.

Bronnen: Xinhua, en.nhandan.vn (Nhân Dân, het dagblad van de CPV), vietnamnews.vn (Viet Nam News, grootste Engelstalige krant van Vietnam), Friends of Socialist China, BBC, PBS.org (Public Broadcasting Service, de grootste niet-commerciële omroep van de VS)

Print Friendly, PDF & Email