China, Filippijnen en VS oneens over Zuidchinese Zee

China heeft het voorstel van de Filippijnen verworpen om het geschil over de Zuidchinese Zee voor te leggen aan het Internationale Gerechtshof voor de Wetten van de Zee,  dat van de UNO organisatie UNCLOS afhangt.  China blijft voorstander van bilaterale besprekingen tussen de betrokken landen.
China en de Filippijnen vertrekken  vanuit verschillende uitgangspunten. China claimt dat de Zuidchinese Zee historisch volledig Chinees is. Ze werd altijd door de Chinese keizers gecontroleerd, bevaren door Chinese vissers die ook occasioneel op de rotseilanden verbleven. Vanuit die positie wil China alleen beperkte toegevingen met landen apart onderhandelen, zoals visserijrechten of gezamenlijke ontginning van specifieke bodemrijkdommen. De Filippijnen gaan ervan uit dat de Zuidchinese Zee vlakbij hun kusten ligt en zij als aangrenzend land rechten erop hebben. Zij hopen via UNCLOS die rechten bevestigd te zien. UNCLOS is immers gespecialiseerd in  het opdelen van zeegebieden tussen aangrenzende staten en heeft daarvoor een aantal regels bepaald.
In 2002 hebben alle landen met claims op de Zuidchinese Zee een verklaring ondertekend waarin ze zich engageren niets te doen dat conflicten op de spits kan drijven.Zo was er tot 2008 een gezamenlijk seismisch onderzoek van de nabij de Filippijnen gelegen Reed Bank door de Filippijnen, China en Vietnam.
De Zuidchinese Zee kwam ook naar boven als twistpunt  tijdens het bezoek van de stafchef van het Amerikaanse leger Mike Mullen aan Beijing. Zijn Chinese college stafchef Chen Bingde vindt het ongepast dat de VS militaire oefeningen komen houden in die zee juist op het moment dat de spanningen tussen China en landen als Vietnam en de Filippijnen over overlappende territoriale claims oplopen. Wij hopen die spanningen aan te pakken door dialoog en diplomatieke middelen, zei Chen. Hij noteert dat de VS talrijke keren verklaard hebben niet te zullen tussenkomen in de geschillen, maar toch telkens opnieuw militaire oefeningen in de regio houden. Enkele voorbeelden: een recente 11-daagse oefening samen met de Filippijnen; en een oefening samen met Vietnam van 15 tot 21 juli. Dergelijke oefeningen op dit moment dragen niet bij tot vrede en stabiliteit in de regio. Mullen verklaarde dat de VS in de regio een blijvende verantwoordelijkheid en een blijvende militaire aanwezigheid hebben, maar volledig achter een vreedzame oplossing van de meningsverschillen staan. Cheng aanvaardt dat de VS militair in de regio zullen aanwezig blijven, gezien hun grote belangen. Daarom dringt hij aan op een correctere timing van de oefeningen en op meer transparantie: China wil weten hoeveel troepen de VS in de regio wil houden en wat ze daarmee van plan zijn. Hij verzet zich verder tegen Amerikaanse verkenningsmissies in of nabij de Chinese kustwateren. Over deze punten kon echter geen overeenstemming bereikt worden gedurende het bezoek.
( Bron Xinhua)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *