China gaat voluit voor verstedelijking

Einde 2019 bedroeg de graad van verstedelijking 60,6%. Dat is een stijging met liefst 1,2% in één jaar. Bij de oprichting van de Volksrepubliek in 1949 woonde nog 95% van de bevolking op het platteland.

In 2018 woonden in de stad 848 miljoen mensen, en dat waren er 17 miljoen meer dan een jaar eerder. In 2019 bedroeg het aantal plattelandsbewoners 552 miljoen, 12,4 miljoen minder dan einde 2018.

De verstedelijking verloopt momenteel sneller in het binnenland (Centraal en westelijk China) dan langs de kust in het Oosten en Noordoosten. Daardoor loopt het binnenland een deel van zijn achterstand in.

Het is de bedoeling dat de snelle verstedelijking nog een aantal jaren verder gaat om 70% in 2035 te bereiken. Het platteland is nog steeds relatief overbevolkt en nog te veel mensen werken in de landbouw. In de steden ligt de economische groei hoger, zijn de openbare voorzieningen beter en is de sociale zekerheid beter uitgebouwd.

Geen spontaan fenomeen

De verstedelijking is geen spontaan fenomeen maar wordt door de overheid aangemoedigd. De nationale regering vraagt soepeler regels voor plattelandsbewoners die zich willen vestigen in de stad
In december kwam in die zin een nationale richtlijn uit. Migranten moeten zich vrij kunnen registreren in alle steden met minder dan 3 miljoen inwoners. Voor steden met 3 tot 5 miljoen inwoners worden de regels versoepeld. De registratie, of het verwerven van een stedelijke domicilie (‘hukou’) is belangrijk omdat er een aantal rechten aan verbonden zijn zoals het gebruik van stedelijke instellingen zoals scholen en ziekenhuizen. Zonder registratie blijven migranten in de stad tweederangsburgers.

De meest bevolkt provincie van China, Guangdong, versoepelt de regels. Migranten van het platteland kunnen zich voortaan zonder belemmeringen laten registreren als stadsbewoner in elke stad van de provincie, behalve in de megasteden Guangzhou (Kanton) en Shenzhen. Op die manier wil de provincie bijdragen aan de versnelde verstedelijking en tegelijk de plattelandseconomie verbeteren. Zo stelde provinciegouverneur Ma Xingrui het in zijn jaarlijks rapport aan het provinciale parlement.

Guangdong had 113,5 miljoen inwoners in 2018. Naast de megasteden Guangzhou en Shenzhen telt het zes steden van minder dan 3 miljoen inwoners en twee steden tussen 3 en 5 miljoen inwoners.

De provincie Shandong, de tweede meest bevolkte van China, heeft ook al plannen voor het versoepelen van de registratie in de kleinere steden.

Bronnen: Reuters, china.org.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *