China gastland 100e verjaardag organisatie voor hulp aan mensen met een handicap

Rehabilitation International (RI), een internationale organisatie voor mensen met een beperking, viert zijn honderdste verjaardag in Beijing.

Rehabilitation International (RI) had 21 mei als startdag uitgekozen voor een reeks vieringen. Dat is tegelijk de 33e nationale dag in China voor hulp aan mensen met een handicap.

mensen met een handicap
Mensen met een handicap leren producten te verkopen via livestreaming in Shaanxi, 12 mei 2022 (foto Xinhua/Li Yibo) disclaimer

Oproep tot inclusie

Op die dag heeft RI de Verklaring van Beijing aangenomen. In dat document verzoekt de organisatie de overheden en de wereldbevolking om menslievendheid te bevorderen en de wetgeving te verbeteren zodat discriminatie van mensen met een handicap kan worden uitgebannen en hun rechten worden beschermd.

Concrete maatregelen

Het document roept regeringen en de samenleving op om de tewerkstelling van mensen met een handicap te bevorderen door hen vaardigheidstrainingen aan te bieden en werkgevers aan te moedigen hen, met name vrouwen, in dienst te nemen. Rehabilitatiediensten, onderwijs en het bouwen van een barrièrevrije omgeving zijn volgens de verklaring nodig voor de ontwikkeling van mensen met een handicap. De verklaring roept de Verenigde Naties op om een wereldwijde organisatie op te richten om hun rechten beter te beschermen. ‘Inclusie van mensen met een beperking is een onmisbaar onderdeel van menselijke ontwikkeling en mensenrechten’, stelt de verklaring. De tekst bevat een oproep om financiële en technologische steun voor programma’s voor inclusie in ontwikkelingslanden en -regio’s te vergroten.

RI in Beijing

Het uitvoerend comité van Rehabilitation International (RI) had op 19 mei 2023 al zijn voorjaarsconferentie 2023 in Beijing gehouden, de eerste fysieke bijeenkomst na de pandemiejaren. Voorzitters van de regionale afdelingen van RI, waaronder die in Azië-Pacific, Afrika, Europa, Noord-Amerika en de Arabische regio’s, woonden de conferentie bij.

mensen met een handicap
Persconferentie RI (foto RI via china.org) disclaimer

Zhang Haidi

Zhang Haidi, die sinds 2017 president is van RI en voorzitter van de China Disabled Persons’ Federation (CDPF), zat de bijeenkomst voor. In haar toespraak uitte zij onder andere haar dankbaarheid tegenover het uitvoerend comité voor zijn steun aan de bouwwerkzaamheden van de University of Health and Rehabilitation Sciences in China. Ze benadrukte dat deze universiteit voor de opleiding van topprofessionals, ook toebehoort aan RI en aan de hele wereld. Het was op die conferentie dat het draaiboek voor de vieringen van de 100e verjaardag werd doorgesproken en aangenomen. Het uitvoerend comité van RI sprak zijn waardering uit voor wat de China Disabled Persons’ Federation (CDPF) heeft geregeld voor het eeuwfeest.

Waardering en toezeggingen van Xi

De Chinese president Xi Jinping stuurde een felicitatiebrief aan Rehabilitation International (RI), en aan de China Disabled Persons’ Federation. De boodschap van Xi bevatte groeten aan alle mensen met een handicap, hun familieleden en het toegewijde personeel dat hen in heel China begeleidt en ondersteunt. De Chinese president sprak verder zijn dank uit aan alle internationale organisaties en mensen uit alle lagen van de bevolking die zich inzetten voor mensen met een handicap in China. Hij prees Rehabilitation International voor zijn onvermoeibare inzet om de waardigheid van mensen met een beperking te garanderen, hun rechten te beschermen en hun welzijn te verbeteren. China zal volgens Xi de specifieke sociale zekerheid en de dienstverleningssystemen voor mensen met een handicap blijven verbeteren. De Chinese president verklaarde dat China bereid is om ‘de handen ineen te slaan met alle landen over de hele wereld om internationale uitwisselingen en samenwerking op het gebied van handicaps te bevorderen en de gezondheid en het welzijn van de mensheid te blijven verbeteren’.

mensen met een handicap
Wú Chūnyàn 吴春艳 Chinese deelnemer aan Tokyo Paralympics (foto via The China Project, disclaimer)

De daad bij het woord

Dat de Chinese regering de daad bij het woord voegt is overigens onder andere te zien aan de zorg voor de Paralympische Spelen, de toename van het aantal Chinese topprestaties en de invloed die de organisatie van en de deelname aan de Paralympische Spelen hebben op het leven erna.

Bronnen: Xinhua, riglobal.org, China.org, China Daily, Friends of Socialist China, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email