Paralympische Winterspelen 2022 brengen blijvende boodschappen

Op zondag 13 maart vond in Beijing de afsluiting plaats van de Paralympische Winterspelen 2022. President Xi Jinping en andere Chinese leiders woonden de ceremonie bij. Andrew Parsons, de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité hield een toespraak vol lof over deze spelen en met oproepen tot vreedzaam samenleven.

Paralympische Winterspelen
(foto Xinhua / Cui Meng)

China mag zeer tevreden terugkijken op het schitterende medailleresultaat. En, het land kan vooruitkijken naar een duurzame vooruitgang van de rechten van (sport)mensen met een beperking of extra uitdaging.

Ceremonie met symboolwaarde

Bijna 600 para-atleten uit 46 landen en regio’s hebben deelgenomen aan de Paralympische Winterspelen van 2022 in Beijing. Tijdens 78 competities wedijverden zij om de medailles. Voor velen was hun deelname de realisatie van een lang gekoesterde droom, of van een doel dat ze zich hadden gesteld om te laten zien hoe hoog ze de lat konden leggen. Nationale trots heeft bij een aantal onder deze atleten verder een rol gespeeld. Tijdens de sluitingsceremonie van zondagavond vormden de lichten een gigantische platenspeler in het midden van de ijsarena in het Vogelnest. Op de ‘draaiende plaat’ werden de meest bijzonder momenten van de Paralympische Winterspelen opgeroepen en met muziek begeleid. (Video’s van de hoogtepunten – drie minuten-  en van de complete ceremonie – een uur lang – te zien op YouTube). De ontwerpers van de opening- en slotceremonie, geregisseerd door cineast Zhang Yimou, combineerden sport en spektakel. Ze hadden in het kijkspel allerlei symbolen en boodschappen verstopt. Zo voerden acteurs het Chinese volkslied in gebarentaal uit, een blinde atleet plaatste met wat moeite én hulp de fakkel in de standaard. Honderden dansers, met of zonder beperking, in allerlei klederdrachten, dansten op het ijs in het Vogelnest. Terwijl een slechtziende violist een lied speelde doofde de vlam in Beijing langzaam uit (nadat het vuur aan Cortina d’Ampezzo was doorgegeven).

Chinese leiders met mondmasker vanwege de nieuwe grote Covid 19-uitbraak van dit moment (Xinhua/Pang Xinglei)

Gepaste felicaties

Chinese leiders zoals zoals Xi Jinping, Li Keqiang, Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji, Wang Qishan en anderen woonden de slotceremonie bij. Het Centraal Comité van de Communistische Partij van China en de Chinese Staatsraad, de kern van de regering, hadden op zondag een felicitatiebericht gestuurd naar de Chinese delegatie. Volgens de Chinese leiders geven de prestaties van de Chinese atleten en de organisatoren een weerspiegeling van hoe China sport opvat, de mensenrechten beschermt en tot nationale ontwikkeling komt. Een tevreden Cai Qi, voorzitter van het Organisatiecomité van de Olympische en Paralympische Winterspelen Beijing 2022, zei dat met het succes is aangetoond dat China zijn beloften nakomt om van de Paralympische Spelen iets even spectaculairs te maken als van de Olympische. Volgens de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, Andrew Parsons, betekent Beijing 2022 ‘het aanbreken van een nieuwe tijd voor paralympische winterspelen’. Parsons zei dat deze spelen ‘geweldig, veilig en spectaculair’ waren. Hij verklaarde dat ‘China een maatstaf heeft aangegeven voor alle toekomstige winterspelen’, en feliciteerde het land met het feit dat het ‘een topland voor de paralympische wintersport’ is geworden. Hij sprak zijn dank uit aan de organisatiecomités, de Chinese regering en vooral het Chinese volk’.

Blijvende boodschappen

In PyeongChang 2018 won China zijn allereerste Paralympische Wintermedaille. Nu, vier jaar later, domineerde het op deze Spelen met 61 medailles, waaronder 18 gouden medailles. ‘Flying High’ was niet voor niets de leus van deze paralympische spelen. Ook minder getalenteerde burgers komen echter aan bod. China organiseert sinds 2016 wintersportevenementen voor mensen met een beperking en het aantal deelnemers is gestegen van zo’n 10.000 naar meer dan 300.000 per seizoen. Hier geven de paralympische spelen een nieuwe boost aan. Experts vertelden de Global Times bovendien dat de Winterspelen meer zijn dan dat. Ze laten zien hoe de wereldbevolking kan samenwerken. De gemeenschap van mensen met een beperking of extra uitdaging komt in de schijnwerpers. Of met de woorden van Andrew Parsons:

‘verschillen hier hebben ons niet verdeeld. Ze hebben ons verenigd. Samen voor een gedeelde toekomst. Door deze eenheid hebben we hoop. Hoopt op inclusie, hoopt op harmonie en vooral hoop op vrede.’

para-ijshockey China Italië

Bronnen: Xinhua, Global Times, paralympic.org

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *