China geeft geen krediet voor nieuwe steenkoolcentrale in Zimbabwe

Een Chinese bank overweegt niet langer een grote steenkoolcentrale in Zimbabwe te financieren. Het is een voorbeeld van de vergroening van het Chinese Belt and Road Initiative (De nieuwe Zijderoutes).

Grote steenkoolcentrale in Zouxian, Shandong, met modernste filters

De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), de grootste Chinese commerciële staatsbank, zal geen lening van 3 miljard dollar verschaffen voor de bouw van een 2.800 MW steenkoolcentrale in Sengwa, Zimbabwe. Dit omwille van de milieuproblematiek. De bank laat dat per email weten aan de milieu-organisatie 350.org. De terugtrekking is nog niet officieel bekend gemaakt.

China is ambitieuze binnenlandse klimaatengagementen aangegaan. Het steenkoolverbruik moet er nog tijdens het huidige vijfjarenplan (2021-25) pieken. Het wordt daardoor ook moeilijker om nog buitenlandse steenkoolprojecten te ondersteunen. Eerder hadden al westerse en Zuid-Afrikaanse banken onder druk van aandeelhouders afgehaakt. Het Chinese besluit betekent een slag voor het project. Toch denken waarnemers dat Zimbabwe, dat een nijpend stroomtekort heeft, nog naar andere financiers zal zoeken. Voor een arm land in zuidelijk Afrika levert een steenkoolcentrale veruit de goedkoopste elektriciteit.

Vorig jaar had ICBC nog formeel bevestigd dat het de financiering van het project zou onderzoeken. De bouw van de centrale en van de hoogspanningslijnen zou door Chinese bedrijven gebeuren.

Belt and road Initiative groener

In het verleden hebben de China Development Bank en Export-Import Bank voor 50 miljard dollar steenkoolcentrales gefinancierd buiten China. Dat zijn twee niet-commerciële ‘politieke’ banken, opgericht om respectievelijk ontwikkelingsprojecten en buitenlandse handel te ondersteunen.

Een aantal van die projecten zitten in het het Chinese Belt and Road Initiative (de nieuwe Zijderoutes). 42% van de onder het BRI geklasseerde investeringen betreft energie. Sinds het tweede Belt and Road Initiative Forum in 2019 wordt strikter gelet op milieuvereisten waardoor de politieke banken afhaken. Nu volgen blijkbaar ook de commerciële banken. Het aandeel hernieuwbare energie in de BRI- energieprojecten is gestegen van 29% in 2014-2016 tot 41% in 2017-2020.

Bronnen: Caixin, Natixis

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *