China gooit reddingsboei aan virtueel failliet Argentinië

President Xi beëindigde zondag een driedaags bezoek aan Argentinië, de derde grootste economie van Latijns-Amerika. Voor Argentinië dat na een vonnis van een Amerikaanse rechtbank virtueel failliet is, is samenwerken met China een reddingsboei.

Xi voetbalsupporter?

Xi voetbalsupporter?

Vrijdag ondertekenden beide landen een akkoord om hun bilaterale relaties op te waarderen tot een ‘allesomvattend’ strategisch partnerschap. Tien jaar geleden werd al een ‘gewoon’ partnerschap ondertekend. Concrete nieuwe samenwerkingsakkoorden betreffen handel, investeringen, landbouw, financiën en infrastructuur.
Op politiek vlak hoopt president Xi dat er meer uitwisseling komt tussen de parlementen van beide landen.
De 20 nieuwe economische samenwerkingscontracten gaan in totaal om meer dan 10 miljard dollar. De belangrijkste projecten betreffen de bouw van twee stuwdammen en een spoorweg. Het kostenplaatje van 6,8 miljard dollar zal gedekt worden met leningen van de China Development Bank en de Industrial and Commercial Bank of China. De bouw zal gebeuren door China Gezhouba Group, bouwer van de Drieëngtendam, samen met een Argentijnse partner. Met een gezamenlijke capaciteit van 1.740 MW zullen de dammen 10% van het Argentijnse stroomverbruik kunnen leveren. Zo zal Argentinië jaarlijks 1,1 miljard dollar op ingevoerde olie en gas kunnen besparen. De nieuwe spoorlijn herneemt een oud plan om de graanproducerende regio’s sneller te verbinden met een zeehaven.

Chinese dollars voor Argentinië

China is de belangrijkste bestemming voor uitgevoerde Argentijns maïs en soja, en de tweede belangrijkste handelspartner van het land. China is ook de derde grootste investeerder in Argentinië. Argentinië is de vijfde handelspartner van China in Latijns-Amerika. Het is voor China het derde grootste land voor aankoop van landbouwproducten. In 2013 bedroeg de bilaterale handel 15 miljard dollar, met een handelsoverschot van 5,8 miljard voor China. Om de handel te vergemakkelijken wordt een muntswap van 11 miljard dollar voor drie jaar verlengd; daardoor kunnen beide landen in Chinese yuan handel drijven, zonder dollars te gebruiken als tussenmunt. Argentinië zal ook Chinese yuan uit de swap kunnen gebruiken om zelf aan dollars te geraken. Verder zal China voor 7,5 miljard dollar leningen verschaffen. Dit is belangrijk voor Argentinië dat in het Westen geen geld meer kan lenen zolang zijn conflict met twee Amerikaanse aasgierfondsen niet opgelost is. Voor China is vooral deelname aan de grote infrastructuurprojecten interessant.

Na de BRICS topconferentie, Brazilië en Argentinië zet president Xi zijn reis verder in Venezuela en Cuba.

Bronnen: Xinhua, China Economic Net, china.org.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.