China gunstig tegenover heffing Tobintaks

Het hoofd van de Chinese “Vreemde valuta”-dienst Yi Gang wil dat de Tobintaks wordt geheven om de speculatie tegenover de yuan te verminderen. Het is een duidelijk teken dat Beijing zijn munt stabiel wil houden.

yigang2

Yi Gang


Yi Gang is vicevoorzitter van de Chinese Centrale Volksbank en staat tezelfdertijd aan het hoofd van de Dienst “Foreign Exchange”. Al in januari 2014 had hij verklaard achter het idee te staan van de Tobintaks, zoals we toen schreven. In een artikel dat gepubliceerd werd door “China Magazine” schreef hij nu dat Beijing de regulering bij het verhandelen van munten en de geldstromen wil opvoeren om zo de renminbi in het IMF bij de munten te loodsen van de speciale trekkingsrechten, zeg maar de erkenning van de Chinese yuan als reservemunt. Yi suggereerde als strafmaatregelen tegen de speculanten zowel de heffing van de Tobintaks als een kleine heffing op valutatransacties. Het magazine is een officiële publicatie van de Centrale Volksbank en zijn artikel wordt gezien als een duidelijke boodschap aan de financiële markten dat Beijing positief staat tegenover de wisselkoers van de yuan, hoewel er gespeculeerd wordt over een verdere waardevermindering.
De Tobintaks werd eerst in 1972 door de Nobelprijs James Tobin voorgesteld om de monetaire stabiliteit te promoten. Door een dergelijke belasting – gedacht wordt aan bijvoorbeeld 0,1 of 0,25 procent – wordt de valutahandel een stuk minder interessant, legt Wikipedia uit. In die zin zou de Tobintaks het vaak als maatschappelijk onwenselijk ervaren flitskapitaal kunnen afremmen, omdat het hierbij gaat om zeer grote bedragen die vaak omgewisseld worden om met kleine winstmarges een grote winst te behalen.

Stabiliteit

Volgens analist Liu Xuezhi bij de Bank of Communications wil de centrale bank de globale financiële investeerders verzekeren dat de stabiliteit van de Renminbi een topprioriteit is. Een zwakkere yuan zou de uitvoer kunnen aanzwengelen, maar zou tezelfdertijd het proces vertragen om de yuan te betrekken als internationale reservemunt. Als dit wel doorgaat, wordt verwacht dat ongeveer $ 1000 miljard aan globale reserves in de Chinese munt omgezet zouden worden.
Vorige week zocht Xi Jinping hiervoor steun bij president Obama en zei dat de wisselkoers van de yuan naar meer stabiliteit evolueert na wat schommelingen. China Finance publiceerde eind mei -voor de beursstijging en diepe val- een artikel van gouverneur van de Nationale Volksbank Zhou Xiaochan over het risico van een beursbubbel waardoor bij een irrationele koopwoede de fundamenten niet langer verheven aandelenkoersen kunnen ondersteunen.
Bronnen: SCMP, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *