China is de grootste biermarkt, 'allen daarheen'

China Resources Beer Co Ltd (CR Beer), de grootse brouwerij van China, en verkoper van het populaire merk Snow, gaat in zee met het wereldberoemde Nederlandse Heineken. De Chinese biermarkt is in absolute cijfers de grootste van de wereld.

CR Beer heeft 25,6 % van de biermarkt in China in handen. Heineken is het nummer twee van de bierproducenten in de wereld.

Premiumbier

De beide ondernemingen willen een groter segment veroveren op de markt van de duurdere bieren. In China behoren 10 procent van de bieren daartoe, maar dat percentage stijgt. De inkomens gaan omhoog en voor welvarende jonge consumenten hoort dure bieren van hoge kwaliteit drinken bij het goede leven. De ‘betere’, vaak buitenlandse bieren halen de oorspronkelijk Chinese merken in. Heineken verkoopt al sinds 1983 bier in China, vooral de dure pilsbieren Heineken en Tiger.

De deal

De Nederlandse onderneming krijgt een aandeel van 40 procent in CR Beer voor (omgerekend) 2,7 miljard euro en zal een betere toegang verwerven en meer inzicht in de Chinese markt. CR Beer zal Heineken, onder die merknaam, verkopen in heel China, Hongkong en Macao inbegrepen. China Resources Enterprise Ltd, de eigenaar van CR Beer, zal op zijn beurt een aandeel van 0,9 procent in Heineken nemen voor 464,6 miljoen euro. Het staatsbedrijf verkoopt behalve bier andere dranken en voeding. In maart leek het nog alsof het omgekeerde zou gebeuren van wat nu blijkt. Het was volgens geruchten CRE dat de lokale activiteiten van Heineken zou overnemen in plaats van andersom. Wel is het een deel van de deal dat Heineken zijn drie Chinese brouwerijen aan de Chinese partner verkoopt, voor 260 miljoen euro.

Stoelendans

CR Beer had tot voor kort een joint venture met het Britse SABMiller. Dat bedrijf werd overgenomen door AB InBev. Voor die operatie kreeg AB InBev toestemming van de concurrentietoezichthouders als het zijn Chinese belang zou verkopen. De Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev opende eind vorig jaar nog de grootste brouwerij van Azië in Putian, in de zuidoostelijke provincie Fujian. Budweiser van AB InBev heeft nog steeds een groter marktaandeel dan concurrent Heineken. Dat kan nu veranderen. Dan is er natuurlijk nog het ook hier overbekende Tsingtao. Dat is een Chinees merk met een prestigieuze geschiedenis. Het heeft met 15% het op een na grootste marktaandeel in China zelf en is tot nog toe het meest geëxporteerde Chinese bier. CR Beer hoopt nu echter op het mondiale netwerk van Heineken om zijn Snow-bier over de hele wereld in de markt te zetten.
Bronnen: China Daily, NRC, De Tijd

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar