Wuhan krabbelt recht

Er zijn zo goed als geen nieuwe besmettingen meer in Wuhan en de provincie Hubei. Sommige bedrijven heropenen. Tijdelijke klinieken sluiten en de eerste gezondheidswerkers uit andere provincies keren huiswaarts.

Dongfeng Honda fabriek in Wuhan

Wuhan is de stad waar het coronavirus eerst uitbrak. Ongeveer 70% van alle Chinese besmettingen gebeurde in deze stad. Uit onderzoek a posteriori blijkt het tot nu toe vroegste bekende geval van coronabesmetting terug te gaan tot 17 november. Op 28 december realiseerden dokters zich dat ze mogelijks met een nieuw virus te doen hadden en op 31 december werd de eerste melding naar de Wereldgezondheidsorganisatie gestuurd.

Twee en een halve maand en een volledige lockdown later lijkt China in Wuhan de strijd tegen het virus te winnen. Vorige zondag waren er in heel de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, nog slechts vier nieuwe besmettingen, maandag nog één.

Tijdens de lockdown werden zo goed als alle bedrijven verplicht te sluiten om de verplaatsingen van de bevolking te beperken.

Heropstart

De lokale overheid stimuleert nu het heropstarten van de economische activiteit, die stil lag sinds 23 januari.

Lokale bedrijven die medische uitrusting, geneesmiddelen, beschermende uitrusting en desinfecterende producten vervaardigen en bedrijven die werken voor openbare nutsvoorzieningen zoals elektriciteit-, water- en gasdistributie, communicatie, milieu en verwerking van medisch afval mogen in Wuhan en de hele provincie Hubei heropstarten.

Hetzelfde geldt voor bedrijven die dagelijkse benodigdheden voor het publiek of goederen en diensten voor de landbouwsector produceren.

Bedrijven die belangrijk zijn voor nationale of globale productieketens mogen heropstarten mits toelating van de bevoegde overheid en op voorwaarde dat ze adequate controle- en preventiemaatregelen tegen de epidemie nemen.

Noodzakelijke bedrijven die toestemming hadden om tijdens de lockdown verder te werken mogen uiteraard verder gaan. Bedrijven die nu nog geen toelstemming hebben om op te starten kunnen dat wel doen vanaf 20 maart.

Uitdagingen om de productie op peil te krijgen

Sommige bedrijven mochten al vroeger opstarten. Dat was bijvoorbeeld het geval voor Humanwell PuraCap Pharmaceuticals Co in Wuhan, dat al op 26 februari het werk hervatte. Het bedrijf was wel opgedragen een streng veiligheidsplan op te stellen. Er was grote vraag naar de producten van het bedrijf, maar het kon maar op 20% van zijn capaciteit werken.

Sinopharm Chonglian Pharmaceutical Co zat in een gelijkaardige situatie. 130 van de 457 werknemers zijn er aan het werk. Ook hier is het waarborgen van de veiligheid van het personeel een prioriteit die de productiecapaciteit afremt.

Alhoewel steeds meer bedrijven weer werken geldt nog steeds de noodtoestand in de stad. Dat schept een aantal beperkingen en uitdagingen die maken dat werken op volle capaciteit niet evident is.
Beperkingen op de logistiek maken dat grondstoffen en onderdelen voor machines niet altijd op tijd arriveren. Ook het personenvervoer naar Wuhan is nog niet volledig vrij zodat nog veel migranten niet teruggekeerd zijn naar de stad. Toch is er hoop dat deze problemen nu snel opgelost worden en men naar een normale of zelfs verhoogde productiecapaciteit kan gaan om het verlies in te halen.

Medische hulpteams hebben taak volbracht

Deze week dinsdag keert de eerste groep geneeskundig personeel van buiten de provincie Hubei terug naar huis. Het gaat om 3.675 personen van 41 medische teams. Ze hebben gewerkt in 14 tijdelijke hospitalen en 7 speciaal aangewezen klinieken in Wuhan. De eerste 43 dokters uit de provincie Shaanxi vertrokken dinsdag al.

Bronnen: China Daily, China.org.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *