China (onder)zoekt de ruimte

China is er op 29 september 2011 in geslaagd voor het eerst een eigen ruimtelab in een baan om de aarde te brengen. Dit is gebeurd vanop de lanceerbasis Jiuquan in de Gobiwoestijn (N.W. China).
De module kreeg de naam Tiangong-1, ‘Hemels Paleis’, en weegt 8,5 ton. Het is de bedoeling dit jaar nog een onbemande Shenzhou 8 ruimtevaartuig te lanceren om de eerste koppeling in de ruimte voor de Chinese wetenschap uit te voeren. Later komen daar de Shenzhou 9 en 10 bij. Oefenen met onbemande koppelingsprocedures is van groot belang voor de uiteindelijke doelstelling om tegen ongeveer 2020 een volwaardig ruimtestation te kunnen bevolken. Maar ook bemande koppelingen zullen al gauw gebeuren: in 2012 zullen twee bemande Shenzhou ruimteschepen aan de Tiangong-1 worden vastgemaakt. De astronauten (of met de Chinese term: taikonauten) kunnen dan gebruik maken van woon, slaap, ontspannings- en werkruimtes van in totaal 15 kubieke meter. De module is met zijn kleine formaat (10,4 meter) een eerste bouwsteen van het Chinese programma, die de gelegenheid biedt om te oefenen met technieken en om allerlei experimenten, ook medische, uit te voeren. Er zullen zich binnenkort twee functionerende ruimtestations in het heelal bevinden: het internationale ISS en het kleine Chinese ‘Hemelse Paleis’, de voorbode van een grote bemande basis. China breidt planmatig en zelfstandig zijn deskundigheid en activiteiten op het gebied van ruimtevaart uit. Het heeft sinds 2003 zes ‘taikonauten’ in de ruimte gebracht en in 2008 maakte een van hen de eerste ruimtewandeling. In 2020 zou er een Chinees op de maan moeten landen.
De onderzoekers, technici en beleidsmakers moeten zoals in andere landen rekening houden met kritische burgers die het programma met argusogen volgen en ze zullen het grote nut van de wetenschappelijke vooruitgang die hier wordt geboekt willen en moeten aantonen. Ruimtevaart kost ongetwijfeld enorme sommen die niet naar andere zaken zoals gezondheidszorg en onderwijs gaan. Ook op het gebied van de veiligheid kan men zich geen risico’s veroorloven. Hoewel het een simulatie is van een bemande vlucht is de planning van lancering is een paar keer omgegooid vanwege technische mankementen of slechte weersomstandigheden. Het moment, vlak voor de nationale feestdag, maakt de lancering echter extra feestelijk en de meerderheid van de bevolking is er zonder meer enthousiast over.
http://news.xinhuanet.com/english2010/video/2011-09/29/c_131168386.htm
Bronnen: Xinhua, Belga
Zie ook CNTV Dialogue over China’s ruimtedroom

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *