De digitale stand van zaken 30

Kort ICT-nieuws

Lenovo in zee met Compal

–‘s Werelds tweede grootste laptop-maker op bestelling Compal gaat samen met Lenovo een joint-venture opstarten. De nieuwe vennootschap heet Lienpal en daarin heeft Compal 49 %. In een eerste fase zal er een kapitaal zijn van 100 miljoen $; later wordt dit 300 miljoen $. De massaproductie zal in Hefei starten eind 2012 en in 2013 zouden 10 miljoen PCs of laptops moeten op de markt gebracht worden. Compal zag onlangs enkel zijn afzet in China echt aangroeien.
Tencent betaalt met Amex
–Internetgigant Tencent gaat met American Express samenwerken voor betalingen buiten China. Dat zal concurrent Alibaba met lede ogen aanzien hoewel Alibaba de sector domineert. Deze groep heeft 45 % van de online betalingen; Tenpay heeft 21 % en UnionPay staat op de derde plaats met 11%. Volgens het nieuwe akkoord kunnen gebruikers van Tencents Tenpay aankopen doen op Amerikaanse en Britse websites. Tencent maakt de traagste groei sinds jaren mee.
Renren koopt videosite op
Sociale netwerksite Renren wil tijdens het laatste kwartaal de videosite 56.com opkopen voor 80 miljoen $. Stichter en CEO Zhou Juan van 56.com wordt vicevoorzitter van Renren. 56.com heeft veel gebruikers die zelf video maken en deze dan beschikbaar maken online.
Minder Alibaba in HiChinaHoofdbureel HiChina in Peking
Alibaba trekt zich deels terug uit haar Internet-infrastructuurfiliaal HiChina. Alibaba verwierf in 2009 85 % van HiChina en dit voor 540 miljoen yuan. Nu is het filiaal  500 miljoen $ waard. HiChina zou in de VS een beursnotering zoeken, want het bekostigen van on the cloud-diensten valt kostelijk uit. Het geld dat Alibaba met de vermindering van haar participatie terugkrijgt zou dan dienen om de 30% participatie die Yahoo in Alibaba heeft,  terug te kopen. Alibaba-baas Jack Ma heeft zelfs aan de Stanford-universiteit verklaard geinteresseerd te zijn in een algehele overname van Yahoo. 
Microsoft-akkoord met Samsung
Microsoft heeft een akkoord bereikt met Samsung i.v.m. haar patenten in de Android-toestellen. Microsoft zal een som opstrijken voor elke GSM en tablet die Samsung met Android op de markt brengt. Samsung heeft sinds mei 10 miljoen Galaxy S-Gsm’s verkocht. Ook met HTC heeft Microsoft een deal op zak. Beide fabrikanten staan voor meer dan de helft in van de in de VS verkochte Android-Gsm’s. Microsoft heeft een rechtszaak aangespannen tegen Motorola Mobility omdat deze de Microsoft-patenten niet respecteert. Dit wordt dus een strijd tussen de giganten Google en Microsoft want Google nam Motorola Mobility over.
Amazon lanceert eigen tablet
Webwinkel Amazon heeft deze week de tablet Kindle Fire gelanceerd die minder dan de helft van de iPad kost. Hij wordt op 15 november de wereld ingestuurd. Het scherm is een 7 inch LCD-kleurenscherm; hij heeft een dual core processor; geen micro noch camera; wel Wi-Fi maar geen 3G-mobiel internet. Het is de bedoeling om de concurrentie aan te gaan met de iPad, maar in tegenstelling tot de iPad die in 64 landen te verkrijgen is, is de Kindle Fire bij de lancering enkel in de VS beschikbaar. Een tweede plaats op de markt zou er volgens analisten inzitten. Amazon zou verlies maken op elk verkocht stuk en wil er dit jaar nog 4 miljoen verkopen.
Google bouwt 3 datacentra in Azië
Google heeft bekend gemaakt om 200 miljoen $ te zullen besteden aan de uitbouw van 3 data centra in Hong Kong, Singapore en Taiwan.  Google had totnogtoe wel dergelijke centra in de VS en Europa, maar niet in Azië. Daar groeit echter het internetgebruik het meest, aldus Taj Meadows van Google Azië. Uit een studie van de Economist Intelligence Unit blijkt dat  de Aziatische economieën de kloof dichten met het westen betreffende hun competitiviteit op het gebied van IT.
Huawei en ZTE bouwen Japans 4G-netwerk
Huawei en ZTE hebben beiden het contract gewonnen om voor de Japanse Softbank ’s werelds grootste 4G-netwerk te bouwen. Een eerste fase die onder meer de steden Osaka, Tokyo en Fukuoda, omvat zal 90 % vban de Japanse bevolking dekken. Het gaat om de bouw van tienduizenden basisstations volgens de 21st Century Business Herald. Door het 4G-systeem worden downloadsnelheden gehaald van 110 megabits per seconde. (Bron Shanghai Daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *