China over Syrië: 'geen wapengeweld, maar eerlijk onderzoek naar feiten door VN' UPD

China vraagt alle bij Syrië betrokken partijen om kalm te blijven en hun zelfbeheersing niet te verliezen. Beijing dringt na de westerse luchtaanvallen weer aan op een onpartijdig en volledig onderzoek naar de waarheid omtrent het beweerde gebruik van chemische wapens in Syrië.

UPD Na de luchtaanval van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk op Syrische instellingen heeft China zijn afkeuring uitgesproken.
Mevrouw Hua Chunying, woordvoerder van het Chinese ministerie van BuZa legde na het nieuws over de westerse luchtaanvallen een verklaring af tegenover de internationale pers. ‘China is tegen het gebruik van geweld in internationale relaties. Wij roepen op om de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van andere landen te respecteren. Elke eenzijdige militaire actie die voorbijgaat aan de Veiligheidsraad is in strijd met de doelstellingen en de principes van het Handvest van De Verenigde Naties. Ze schendt de elementaire normen voor de internationale betrekkingen. Ze zal de Syrische kwestie verder bemoeilijken’. Hua Chunying besloot haar verklaring met de woorden dat het er voorlopig naar uitziet dat er geen Chinese slachtoffers zijn gevallen. Uiteraard blijft de Chinese overheid op het wel en wee van de Chinese burgers in Syrië met aandacht toezien.

Vrees voor escalatie

Hua Chunying herhaalde daarna de standpunten die haar collega Geng Shuang tijdens een standaardpersconferentie op donderdag al naar voren had gebracht. Geng zei toen: ‘China maakt zich zorgen dat de spanningen uit de hand zullen lopen’. Verder meldde hij dat Wang Yi, de minister van BuZa, had overlegd met Antonio Guterres. De secretaris-generaal van de VN was op bezoek in Beijing. China blijft trouwens in contact met alle leden van de VN-Veiligheidsraad en met landen uit de regio waar Syrië toe behoort.

Onderhandelen en samenwerken

Geng had verder gezegd dat China altijd aandringt op een vreedzame regeling van internationale geschillen. De woordvoerder voegde eraan toe dat problemen aangepakt moeten worden volgens de principes in het handvest van de Verenigde Naties. Tijdens de persconferentie een dag eerder, op woensdag kwamen ook Noord-Korea, Japan en de Filippijnen ter sprake in vragen van journalisten. De woordvoerder van BuZa juichte de onderhandelingen en tussen landen met geschillen in Azië toe. Geschillen in de ijskast zetten en samenwerken aan economische ontwikkeling, ondanks blijvende meningsverschillen, dat is voor Beijing de weg voorwaarts.

Humanitair

Het kan ook anders dan met raketten. Xinhua herinnert eraan dat UNICEF in 2017 een humanitaire gift ter waarde van 1 miljoen dollar (811.000 euro) heeft gekregen voor duizenden kinderen van Syrische vluchtelingen in Libanon.  Samen met het Libanese ministerie van Onderwijs heeft de VN-organisatie UNICEF Syrische leerlingen daarmee van winterkleren en schoolmateriaal voorzien.

Syrië

ambassadeur en Syrische vluchtelingen


Wang Kejian, de Chinese ambassadeur in Libanon, zei bij de overhandiging: ‘vanaf nu zal de Chinese regering zich op zijn eigen manier inspannen om de humanitaire situatie van Syrische vluchtelingen te verlichten en naar een politieke oplossing te streven’.

Onderzoek

UPD Hua Chunying zei op zaterdag nogmaals dat China heeft gevraagd om een onderzoek uit te voeren naar de waarheid over de beweringen dat er in de rebellenwijk Douma van Damascus chemische wapens zouden zijn gebruikt. Wu Haitao, een hooggeplaatst Chinees vertegenwoordiger bij de VN, had gesproken in de Veiligheidsraad. Hij zei: ‘een veelzijdig en onpartijdig onderzoek moet met bewijzen en feiten komen. Daders en verantwoordelijke partijen moeten hun gerechte straf krijgen’. En verder: ‘China is sterk gekant tegen het gebruik van chemische wapens. Het maakt niet uit wie ze gebruikt: staten, organisaties of individuen’.

Hoofdrol voor de VN

Beijing wil dat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens de zaak aanpakt. China is zoals altijd tegen elke escalatie en voor een politieke regeling. Het wil dat de internationale gemeenschap de soevereiniteit, eenheid en territoriale integriteit van Syrië respecteert. Voor Beijing moet de VN de voornaamste bemiddelaar blijven. Het is nodig te streven naar de uitvoering van Resolutie 2254. Syrië hoort de leiding  van het vredesproces in eigen land te behouden.
Xinhua, fmprc.gov.cn (website BuZa), Guardian, Morning Star, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *