HNA-Groep koopt Dangdang en verkoopt Hilton aandeel

De groep Hainan Airlines  wil de webwinkel Dangdang aankopen tegen 1,2 miljard $. Terzelfdertijd wil de groep na dit jaar al voor 5 miljard activa te hebben verkocht ook haar Hilton aandeel verkopen dat 6,5 miljard waard is  HNA wil de meer dan 100 miljard dollar schuldenberg afbouwen en blies recentelijk twee beursgangen in Zwitserland af.

De voorbije 3 jaren kocht de groep rond Hainan Airlines (HNA) volgens Reuters voor 50 miljard dollar aan buitenlandse activa. Toen de financiële regulator vorig jaar enkele topgroepen waarschuwde voor wilde aankopen in het buitenland werd de HNA groep meteen geviseerd. Ondertussen heeft HNA al voor 6 miljard dollar activa terug verkocht zo onder meer in Hongkong en Australië. Ook het voor 6,5 miljard dollar aandeel in Hilton Worldwide wil de groep verkopen Zelfs indien het daarin slaagt, dan nog is het verre van voldoende om de schuldenberg (leningen en obligaties incluis) van 637 miljard yuan weg te werken. Dit bedrag ligt immers 36% hoger dan de schuld een jaar eerder.

Dangdang

Niettemin koopt het investeringsvehikel Tianjin Tianhai Investment de kwakkelende webwinkel Dangdang voor 7,5 miljard yuan of 1,2 miljard dollar. In 2016 had Tianjin Tianhai al het Amerikaanse Ingram Micro opgekocht. Tianjin Tianhai legt de nadruk op AI, big data en cloud computing. Nu legt Tianjin Tianhai aan de beursautoriteit uit dat de koop van het Dangdang e-commerce platform en big data zal dienen om de eigen zaken en het financieel resultaat te verbeteren. Om de koop te financieren zoekt het filiaal nog naar 4 miljard yuan financiering. Niet evident uiteraard voor een groep die vorig jaar al voor 15 miljard yuan betaalde aan intresten, het hoogste bedrag voor een niet financieel bedrijf.

Geen beursgang

Dat het echter niet eenvoudig is geld op de kapitaalmarkt te vinden wordt bovendien nog bewezen door het afblazen van twee geplande beursgangen van Zwitserse filialen: van de bagage af handelaar Swissport en de vlieg-catering Gategroup. Beide beursgangen werden ter elfder uren afgelast wegens de recente volatiliteit op de beursmarkten. De groep tekende recentelijk wel een voorakkoord over samenwerking met het soeverein fonds Temasek uit Singapore. Het voorakkoord zegt dat Temasek wil samenwerken op het vlak van luchtvaart, logistiek en vliegveld infrastructuur.
Wat de andere bekritiseerde groep Anbang betreft, liggen de zaken evenmin eenvoudig. Voormalig voorzitter Wu Xiaohui heeft op zijn proces toegegeven voor 10 miljard dollar verduisterd of gefraudeerd te hebben. Om Anbang vlot draaiende te houden heeft de overheid 60 miljard yuan ter beschikking gesteld. De Controlecommissie op de Verzekeringen die Anbang momenteel bestuurt, zoekt naar grote privégroepen die mee willen participeren in het kapitaal.
Bronnen: chinamoneynetwork, Sbr.com.sg, scmp

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar