China reageert tegen Trumps dreiging met nieuwe importheffingen

China heeft vrijdag aangekondigd voor 60 miljard $ bijkomende importheffingen te willen leggen op Amerikaanse goederen.  Ze gaan in wanneer de dreiging van president Trump werkelijkheid wordt. De president wil immers dat de invoerheffingen tegen Chinese invoer worden opgetrokken van 10 tot 25%  Het Volksdagblad vraagt de bevolking kalm te blijven voor de langdurige handelsoorlog want de economische soevereiniteit staat op het spel.

In de VS zijn al voor zowat 50 miljard heffingen in voege of ze worden het  binnenkort.

Actie

President Trump had zijn handelsvertegenwoordiger Lighthizer  gevraagd om voor 200 miljard dollar bijkomende heffingen voor te bereiden. Deze lijst is al bekend en wordt momenteel aan het Amerikaans bedrijfsleven ter raadpleging voorgelegd. Nieuw was de voorbije week de presidentiële dreiging om de taxatiegraad op deze 200 miljard dollar goederen op te trekken van 10 tot 25%, meer dan een verdubbeling dus.

Reactie

Hiertegen heeft China vrijdag gereageerd door eveneens bijkomende heffingen op te leggen op 5207 ingevoerde Amerikaanse producten. Deze krijgen verschillende heffingen opgelegd voor 60 miljard dollar aan invoer. 5% wordt geheven op 600 soorten producten waarbij vliegtuigen en computers; 10% krijgen 1000 andere producten van pruiken tot textiel; 20% heffingen komen er op 1000 producten zoals op chemie, kokers en papier en tenslotte krijgen 2400 producten 25% heffingen zoals vlees, graan, wijn en LNG. De regering zegt dat de bijkomende tarieven onmiddellijk ingaan wanneer Trumps dreigingen werkelijkheid worden. ‘China is verplicht tegenmaatregelen te nemen om zijn eigen legitieme belangen te vrijwaren en te verdedigen’, aldus Beijing.

Beperkingen op Chinese technologie 

Naast heffingen heeft Washington bijkomende beperkingen opgelegd aan 44 Chinese sleutelbedrijven die op een lijst worden geplaatst voor exportcontrole en dit omdat de Amerikaanse veiligheid in het gedrang zou komen. De regering Trump vreest dat de Made in China 2025 politiek de technologische dominantie in gevaar brengt. Bij de betrokken bedrijven behoren China Aerospace Science and Industry Corporation Second Academy; Hebei Far East Communication System Engineering; China Volant Industry; China Hi-Tech Industry Import and Export Corporation. De VS zal dus de toegang van deze firma’s tot hightech meer controleren. Daarnaast heeft de woensdag door de VS-senaat gestemde National Defense Authorization Act tot gevolg dat VS-overheidsinstellingen geen bewakingscamera’s meer mogen kopen bij Hangzhou Hikvision Digital Technology en Zhejiang Dahua Technology.

Chinese verantwoording

Het Chinese ministerie van Financiën publiceert een lijst van alle Amerikaanse producten waarop bijkomende tarieven  worden geheven (in het Chinees). De Chinese regering stelt dat ‘China gedwongen werd tegenmaatregelen te treffen’, in antwoord op de Amerikaanse plannen. Met die plannen verbreekt Washington volgens Beijing de consensus die de twee landen in een groot aantal bilaterale onderhandelingen hadden bereikt. ‘De VS laat eenzijdig de handelsgeschillen escaleren’. Volgens de Chinese regering is dat een ernstige schending van de regels overeengekomen in de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het beschadigt de mondiale industrieketen en de vrije wereldhandel. De Amerikaanse maatregelen zijn een zware aantasting van de belangen van China, de Chinese bevolking. Ze zullen ook een negatieve impact hebben op de ontwikkeling van de wereldeconomie en de Amerikaanse economie.

Noodzakelijke maatregelen in Beijing

Met zijn tegenmaatregelen zegt China voor zijn rechten en belangen te willen opkomen. Uiteindelijk wil het land de escalatie van de handelsoorlog afremmen, maar eerst moet de weerslag op de binnenlandse productie en het dagelijkse leven zoveel mogelijk worden verkleind. De regering zal samen met alle sectoren de ontwikkelingen fase per fase beoordelen en nagaan of de Chinese reactie effectief is. De grote beleidslijnen worden onverminderd verder gevolgd: hervormingen, openheid, globalisering, vrije handel en steven naar een gedeelde welvaart voor alle landen die vooruit willen. Het Chinese ministerie van Handel noemt de maatregelen van de regering Li Keqiang in haar eigen verklaring  ‘rationeel en beheerst’. De datum waarop ze ingaan hangt af van de actie die de VS onderneemt. China behoudt zich het recht voor om nog andere tegenmaatregelen te treffen.

China volgens Trump

De Directeur van de National Economic Council van de Verenigde Staten, Larry Kudlow, heeft meteen zijn visie gegeven in een interview met Bloomberg. Volgens deze topadviseur zal de Amerikaanse president de druk blijven opvoeren tegen China. De regering Trump en de mensen in haar omgeving lijken ervan overtuigd dat ‘de Chinese economie zwak is, dat de Chinese munt zwak is en dat sommigen het land verlaten.’

Handelsoorlog en meer…?

Volgens het Volksdagblad is dit geen normale handelsoorlog. ‘Trump wil zijn ‘America First’-politiek uitvoeren, maar zijn handelsoorlog treft de gehele wereld. Bepaalde Amerikaanse elites kunnen niet leven met de Chinese voorspoed en geloven China strategisch te kunnen bedwingen. Ze willen China net dwingen als ze deden met Japan in 1985 met het Plaza Accord. Als het enkel om economische belangen zou gaan, is dit niet moeilijk om op te lossen via onderhandelingen. Als de inzet hoger wordt zal het conflict uitmonden in een herdefiniëring van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen. China is echter niet van plan zijn economische soevereiniteit op te offeren om de VS te behagen. Bijgevolg zegt het neen en is het bereid om de pijnlijke gevolgen van een handelsoorlog te aanvaarden’. Het partijblad vindt ‘dat China kalm moet blijven en de langdurige oorlog moet uitvechten tot de VS terug aan de tafel komt voor bilaterale onderhandelingen’. Het Volksdagblad gelooft dat China voldoende sterk is om te vechten tot deze dag aanbreekt.

Prijskaartje

Nog deze week kreeg China een belangrijke troef toegespeeld. Google China wil terugkeren naar het vasteland en het met de internettoezichthouder op een akkoordje gooien. Je kan er donder op zeggen dat de prijs hiervan door de handelsoorlog hoger zal uitvallen dan Google aanvankelijk had gehoopt. Het geval NXPQualcomm was in deze al tekenend.
Bronnen: People’s Daily, Gobal Times, FT, SCMP, Xinhua, De Standaard, Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *