China stimuleert (misschien) trage verkoop van auto’s

De Chinese National Development and Reform Commission stelt voor de belastingen op de aankoop van nieuwe auto’s drastisch te verlagen. De autoverkoop in China stagneert immers. De aandelen van in China actieve buitenlandse autoconstructeurs veerden meteen op.

De National Development and Reform Commission stelt aan de regering voor om de aankoopbelasting op sommige kleine wagens met een cilinderinhoud van minder dan 1600 cc te verminderen met 50%. Dit soort auto’s maakt 70% van alle verkochte auto’s uit. De belasting bedraagt nu nog 10%. Het voorstel is niet officieel bekend gemaakt maar wel bevestigd uit goede bron.

Stagnerende verkoop

Het plan is een reactie op de vooruitzichten voor een daling van de autoverkoop dit jaar, na een ononderbroken stijging van twintig jaar. Over de maanden januari tot en met september daalde de autoverkoop met 1,1%. Men gaat ervan uit dat het strikter regelen van aankoopkredieten, dalend consumentenvertrouwen en vrees voor een handelsoorlog het enthousiasme van de autokopers doen afkoelen.

Als reactie op Amerikaanse heffingen van invoerrechten op Chinese producten heeft China de invoerrechten op ingevoerde Amerikaanse auto’s verhoogd naar 40% terwijl ze voor auto’s uit andere landen verminderd werden naar 15%. Wellicht hebben deze maatregelen ook sommige potentiële kopers afgeschrikt.

Jackpot voor buitenlandse autoconstructeurs?

De Chinese plannen hadden onmiddellijk positief effect op de aandelen van een aantal buitenlandse autoconstructeurs met belangrijke activiteiten in China (Volkswagen, General Motors, Ford, BMW, Daimler), en op toeleveranciers (Plastic Omnium, Michelin, Infineon, Melexis). Volkswagen maakt 40% van zijn totale omzet in China.

Bron: Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *