China tegen alle geweld in kwestie VS-Iran. ‘Alleen dialoog biedt uitkomst’.(UPD)

China roept alle partijen die betrokken zijn bij het conflict VS-Iran op om de vrede en de veiligheid te bewaren. Vooral de VS wordt daarbij aangemaand tot terughoudendheid. De VS heeft de crisis veroorzaakt.

Na de Amerikaanse moordaanslag op Iraanse topmilitairen in Irak heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken het meteen duidelijk gemaakt.

VS-Iran
Rouwende Iraniërs (foto Xinhua)

Actief en constructief

China wil een actieve, bemiddelende rol spelen ten aanzien van de spanningen in Westelijk Azië (het Midden-Oosten) en de Golfregio.
Tijdens een reguliere persconferentie vroeg de woordvoerder Geng Shuang alle partijen, en vooral de VS, om terughoudendheid. ‘China is altijd tegen het gebruik van geweld in internationale betrekkingen’, zei Geng. Hij benadrukte ook dat landen de soevereiniteit, de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Irak moeten respecteren.

VN-Veiligheidsraad en partnerschap

China is een permanent lid van de VN-Veiligheidsraad. China, Rusland behoren samen met grote westerse landen en de EU tot de groep van acht ondertekenaars van de zogenaamde Iran Deal, het Joint Comprehensive Plan of Action. Verder is China een belangrijke partner van Iran en koopt het in dat land veel olie. Deze import lijkt overigens de druk te voelen van de Amerikaanse chantage met sancties. Ook interessant is het feit dat China, Rusland en Iran vorige week samen marineoefeningen hebben gehouden in de Indische Oceaan en de Golf van Oman.

Yang Jiechi en Wang Yi

De Chinese toppoliticus Yang Jiechi, een internationaal diplomaat van de hoogste rang, belde naar Mike Pompeo, de Secretary of State (min. BuZa) van de Verenigde Staten. Hij drong aan op terughoudendheid, vooral bij de VS zelf. Nadat zowel de VS als Iran nieuwe verbale bedreigingen hadden uitgewisseld, nam de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi contact op met Iran, Rusland en Frankrijk.

‘tegen alle geweld in de wereldpolitiek’

Wang had eerst een telefoongesprek met zijn Iraanse collega Javad Zarif. De Chinese minister zei dat de VS geen misbruik moet maken van zijn macht en in plaats daarvan beter oplossingen via een dialoog kan zoeken. ‘De gevaarlijke militaire operatie van de VS schendt de elementaire normen in internationale betrekkingen. Ze zal de spanningen en de onrust in de regio doen toenemen’. Wang herhaalde dat China gekant is tegen het gebruik van geweld in de wereldpolitiek. Militaire middelen en het opvoeren van de druk bieden volgens Wang geen uitweg, en China zal ‘een objectieve en correcte houding blijven aannemen. China wil bijdragen aan de vrede en de veiligheid in de Golfregio en het Midden-Oosten’.

Oproep tot Rusland en Frankrijk

Bij zijn gesprek met zijn Russische en Franse collega’s, Lavrov en Le Drian, vroeg Wang dat Rusland en Frankrijk dat ook zouden doen. Hij gaf aan dat dit de verantwoordelijkheid is van permanente leden van de Veiligheidsraad. Lavrov en Le Drian verzekerden Wang dat hun landen gelijkaardige standpunten innemen. Ze zullen in nauw overleg met China proberen de spanningen te laten afnemen. Wang benadrukte ook nog eens hoe belangrijk het was om de Iran Deal, waar de VS is uitgestapt in 2018 en die Iran nu dreigt te verlaten, te redden en verder uit te voeren.

Irak (UPD)

De Iraakse interimpremier Abdul Mahdi heeft bij een ontmoeting met de Chinese ambassadeur op maandag 6 januari gezegd dat de troepen van de VS zijn land zouden verlaten op verzoek van het Iraakse parlement. Hij zei ook dat de federale regering van Irak zijn betrekkingen met China zou ontwikkelen en verwachtte dat Beijing op geopolitiek vlak Irak zou steunen.

Iran (UPD)

Bij de nieuwe dreigementen van president Trump tegen Iran had Geng Shuang het volgende commentaar. ‘China is tegen het willekeurig opleggen van of dreigen met sancties, en al helemaal als het gaat om sancties van één land tegen andere’. China merkt ook op dat Iran wel degelijk een beheerste houding heeft aangenomen in het recente verleden en dat nog steeds van plan is. Iran is zijn verplichtingen inzake het nucleaire verdrag nagekomen. ‘Nu zal het die verplichtingen verder terugschroeven, maar wij merken op dat Teheran zijn samenwerking met het Internationaal Atoomagentschap wil hervatten en de nucleaire deal weer oppakken zodra er gunstige omstandigheden zijn’.

De verantwoordelijkheid van de VS (UPD)

De VS heeft zich eenzijdig teruggetrokken uit de Iran Deal, het Joint Comprehensive Plan of Action. De VS heeft het internationaal recht en zijn internationale verplichtingen genegeerd en heeft maximaal druk op Iran uitgeoefend. Dat soort praktijken zijn de grondoorzaak van de huidige spanningen. Dat is waar het eerst naar moet worden gekeken als we de Iraans nucleaire kwestie op een objectieve en eerlijke manier willen oplossen.

Geng Shuang met journalisten (foto Min BuZa China)

Bronnen: China Daily, Wikipedia, Straits Times (Singapore),Reuters, fmprc.gov.cn (website min BuZa van China), China Vita,
nrttv.com (Koerdische zender in Irak)

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “China tegen alle geweld in kwestie VS-Iran. ‘Alleen dialoog biedt uitkomst’.(UPD)

  1. Dit is een zoveelste bewijs dat het politieke bestel van de VS gegijzeld wordt door het grootste staatsbedrijf op aarde met een jaarlijks budget groter van het BNP van België. Dit is de hoofdoorzaak van de ellende in de wereld.

    Hoe bestrijden we dit militair-industrieel complex? Financieel droogleggen! Hoe? De VS overtreffen op vlak van economie, technologie en financieel systeem. Ik heb reeds een analyse gemaakt bijna 5 jaar geleden.

    https://www.chinasquare.be/bipolaire-periode-veel-waarschijnlijker-dan-eeuw-van-china/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.