China Unicom ontvangt grote privé-investering

Een reeks privébedrijven zijn het eens samen 78 miljard yuan in te brengen in de staatsoperator China Unicom. Toch bleken er te elfder ure moeilijkheden. Volgens de beursregulateur mag het percentage van de privé-inbreng niet hoger liggen dan 20 % terwijl in deze overeenkomst 34% wordt gehaald.

De overeenkomst werd al door de Chinese pers als een mijlpaal bestempeld en als voorbeeld  hoe de privésector kan samenwerken met een staatsonderneming. Een reeks vooraanstaande bedrijven willen immers 78 miljard yuan of 11 miljard dollar inbrengen in telecomoperator China Unicom. Bij de strategische investeerders behoren de internet zwaargewichten Baidu, Alibaba en Tencent; webwinkel JD.com, Didi Chuxing, Suning, treinproducent CRRC en verzekeraar China Life. Minder bekend zijn Yongyou Software en Wangsu Science & Technology. Ook binnenlandse nijverheidsfondsen doen een duit in het zakje.

Samenwerking

CEO van China Unicom Hong Kong noemde het een ‘historische opportuniteit om te kunnen samenwerken met gevestigde strategische investeerders want zo kan het bestuur verbeterd worden door een meer divers aandeelhoudersstructuur’. Met de IT-giganten wil hij samenwerken op het vlak van kleinhandel, betaalsystemen en cloudcomputing. Met de industriële fondsen zoekt hij eveneens naar een win-winsamenwerking. Het voorstel tot samenwerking kreeg al het fiat van de Raad van Bestuur van Unicom en ook van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. De privé-investeerders krijgen eveneens drie plaatsen in de Raad van Bestuur van het te Shanghai beursgenoteerde beursfiliaal. Alles bijeen zou de privésector 35% in beslag nemen van dit filiaal. Met het geld zouden schulden gedelgd en een fonds gespijsd voor infrastructuurprojecten.

Resultaten

Hoewel de winst van China Unicom tijdens het eerste semester met 68 % steeg tot 2,42 miljard yuan en het aantal 4G-abonnementen met 34 miljoen aangroeide tot 138 miljoen, kijkt China Unicom tegen een schuld van meer dan 149 miljard yuan aan. Enkel vorig jaar deed de operator voor 75 miljard aan kapitaaluitgaven. De geldinjectie kan deze schulden duchtig verminderen. Grootste investeerder is China Life dat 10% aandeel krijgt en de 3 internetgiganten samen hebben 12% aandeel.

Ingetrokken

Toch bleek er een kink in de kabel te zijn gekomen want de mededeling aan de beurs van Shanghai werd woensdag ingetrokken en dit in tegenstelling tot de beurs van Hongkong waar de groep eveneens genoteerd is. Zo bleef de notering voorlopig opgeschort. Volgens de SCMP maakte de Chinese beursregulateur reserves omdat volgens de regels de privésector niet meer dan 20% van een staatsonderneming in handen mag hebben. Ook CRRC ontkende deelname aan het initiatief. Dit betrof echter enkel verwarring over het betrokken CRRC-filiaal. China Unicom wijt het haastwerk aan het feit dat ze op eenzelfde conferentie de resultaten van het eerste semester wilden aankondigen samen met het nieuws van de strategische investeerders. Maandag steeg de waarde van de aandelen zowel te Shanghai waar de verhandeling hervat werd als te Hongkong.
Bronnen: China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar