China verlaagt leeftijd voor strafrechtelijke aansprakelijkheid

Het Chinese parlement heeft wijzigingen aan het strafrecht goedgekeurd. Voortaan kan men op jongere leeftijd strafrechtelijk vervolgd worden voor zeer erge misdaden. Tegelijk wordt geïnvesteerd in rehabilitatie.

De vaste commissie van het Nationaal Volkscongres heeft twee wetten, de Strafwet en de Wet op de Preventie van Jeugdcriminaliteit gewijzigd.
De wijzigingen moeten een antwoord bieden op de toename van het aantal geweldmisdrijven begaan door jonge en zeer jonge personen, die bij het publiek voor onrust zorgt.

Jongeren strafrechtelijk verantwoordelijk

Vanaf zestien jaar is iedereen strafrechtelijk verantwoordelijk. Maar vanaf 1 maart kunnen ook kinderen tussen 14 en 16 verantwoordelijk gehouden worden wanneer ze zware geweldmisdrijven plegen, zoals moord of zware verwondingen met voorbedachte rade, gewelddadige overvallen of verkrachting. Het kan ook voor drugshandel of – smokkel.

Er is zelfs een mogelijkheid voorzien om kinderen van 12 tot 14 verantwoordelijk te houden voor moord met voorbedachte rade of opzettelijke verwondingen die leiden tot de dood of een blijvende zware handicap indien het misdrijf op bijzonder wrede manier uitgevoerd wordt. Dat zal alleen kunnen met toelating van het hoogste procuraturaat.

Aandacht voor heropvoeding

Wie jonger is dan de strafrechtelijke leeftijd zal niet gestraft worden voor misdaden. De ouders of de voogd krijgen de eerste verantwoordelijkheid om hen in het oog te houden maar er komt een mogelijkheid tot tot heropvoeding indien nodig.

De wijziging aan de wet op de Preventie van Jeugdcriminaliteit, die op 1 juni van kracht wordt, voorziet in speciale heropvoedingstrajecten voor jongeren die te jong zijn om strafrechtelijk voor een misdrijf vervolgd te worden.

De bouw van heropvoedingsinstellingen valt onder de verantwoordelijkheid van de provinciale overheden die ze moeten opnemen in hun economische en sociale ontwikkelingsplannen. Op het niveau van de de prefectuur moeten speciale opvoedingscommissies het werk van deze scholen leiden.

Zowel het ministerie van onderwijs als de openbare veiligheidsdiensten kunnen jonge overtreders voor heropvoeding naar deze gesloten instellingen sturen. Ze hebben daarvoor wel het akkoord van de opvoedingscommissie nodig.

Binnen de instellingen zullen de openbare veiligheidsdiensten en het gerecht instaan voor de verbetering van het gedrag, terwijl onderwijs verantwoordelijk is voor het aanbieden van een normaal studieaanbod en begeleiding.

De aandacht voor formele heropvoeding van criminele jongeren is nieuw in China. Ze komt vanuit het besef dat deze jongeren nog onvolwassen zijn en dat men ze niet mag laten verloren gaan voor de maatschappij.
Voor de overheden op prefectuur niveau wordt het opstarten van de opvoedingscommissies tegen 1 juni een serieuze uitdaging.

Intellectuele eigendom en bio-veiligheid beter beschermd

De gewijzigde wet voorziet ook in een verhoging van de maximum gevangenisstraf voor inbreuken op intellectueel eigendomsrecht van zeven naar tien jaar.

Het inplanten van genetisch gewijzigde of gekloonde menselijke embryo’s in mensen of dieren kan voortaan met maximum zeven jaar gevangenis gestraft worden.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “China verlaagt leeftijd voor strafrechtelijke aansprakelijkheid

  1. Geweldig vanwege Oergoerse Muslims moeten we de wet veranderen. We weten erg goed dat meeste plegers in 2009 rellen minderjarige kinderen waren die niet vervolgd kunnen worden. Erg is zelf foto van moeders die met hun kind ID-kaart naar het politie bureau stappen. Deze terroristen weten erg goed wat ze aan het doen zijn en namen daarom hun ID-kaart niet mee tijdens de rellen. Zelfs 5000 jaar oude beschaving gaat achteruit door Islam. De overheid met hun vrede propaganda om meer te investeren in toerisme waar nu deze kinderen 25 jaar oud rond lopen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *