Toediening noodvaccins uitgebreid

China heeft nog geen Covid-19 vaccins goedgekeurd maar laat het gebruik in noodsituaties toch al toe. Dat gebruik wordt nu uitgebreid.

Verschillende Chinese vaccins zitten in testfase drie en geven bemoedigende testresultaten in Brazilië, de Verenigde Arabische Emiraten of Egypte. Goedkeuring voor algemeen gebruik door het Chinese Nationale Gezondheidscommissie lijkt slechts een kwestie van tijd.

Daarom zijn al sinds einde juli vaccins goedgekeurd voor gebruik in noodsituaties. Dit is volgens de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie te verantwoorden. In de praktijk werden die gegeven aan mensen met hoogrisicocontacten: Chinezen die naar het buitenland vertrekken, personeel dat in contact komt met personen die uit het buitenland naar China komen, gezondheidswerkers die met besmette personen in contact komen.

Zhejiang voortrekker

Er zijn nu tekenen dat in afwachting van formele goedkeuring het gebruik in ‘noodgevallen’ al uitgebreid wordt. In de provincie Zhejiang (57 miljoen inwoners) zijn al 281,800 personen in risicogroepen ingeënt. Elk daarvan kreeg twee spuitjes. Niemand vertoonde negatieve bijverschijnselen.

Deze week is in Zhejiang één asymptomatische besmetting ontdekt. Het gaat om een personeelslid van een quarantaineverblijf voor inkomende internationale reizigers in de hoofdstad Hangzhou.

Zhejiang is de eerste provincie die op deze schaal vaccineert. Ten laatste op 4 februari moeten alle personen die een hoog risico lopen er ingeënt zijn. Naast personen die naar het buitenland gaan betreft het mensen die werken in de koude keten van ingevoerd voedsel, in de quarantaine voorzieningen van de havens, in het behandelen en vervoeren van ingevoerde producten, of op markten voor vers voedsel.

Het vaccineren van kwetsbare groepen zoals bejaarden en personen met een onderliggende ernstige kwaal komen aan bod na de formele goedkeuring voor algemeen gebruik. Bijna 16.000 medische werkers kregen een opleiding voor het omgaan met en toedienen van de vaccins


Ook andere steden en provincies waar sporadisch enkele besmettingen opduiken beginnen met inentingen op grotere schaal. De stad Shenzhen is deze week gestart met het vaccineren van hoogrisicogroepen en reizigers naar het buitenland.
Shanghai begon onlangs met het vaccineren van personen die door hun werk een hoog risico op besmetting lopen; wie privé naar het buitenland wil reizen zal daar nog moeten wachten op een inenting.
De stad Chongqing en een aantal kleinere steden in de provincies Shandong, Sichuan en Henan zijn begonnen lijsten aan te leggen van prioritair in aanmerking komende personen die zich willen laten inenten.

De Nationale Gezondheidscommissie stelde op 19 december in het vooruitzicht dat de vaccinaties veel zullen versneld worden wanneer eenmaal de formele goedkeuring er is.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.