China vooraan op vier wetenschapsgebieden

China staat op de eerste plaats op vier grote terreinen van wetenschappelijk onderzoek, zo blijkt uit het gemeenschappelijk Chinees-Amerikaans ‘Research Fronts 2020’ rapport. China staat eerste in landbouwwetenschappen, chemie en materialen, mathematica en informatica. De VS leidt op zeven vlakken.

Het rapport ‘Research Fronts 2020’ is een publicatie van het Instituut voor wetenschappen en Ontwikkeling van de Chinese Academie voor wetenschappen en Clarivate Analytics uit de VS. Het rapport 2020 identificeert 148 onderwerpen van onderzoek waarvan 110 belangrijke en 38 opkomende die onderverdeeld zijn in 11 grote onderzoek domeinen. Het is het zevende jaar dat het rapport opgesteld werd aldus ondervoorzitter Gao Hongjun van de Chinese Academie voor wetenschappen. Hij vindt dat de wetenschappelijke en technologische capaciteit van China in een transformatiefase is aangekomen die de basis zal worden om de economische groei te vergemakkelijken. De Academie zal zich concentreren op de strijd tegen wetenschapsgrenzen en op de ontwikkeling van nieuwe ontdekkingen en innovaties die de economische groei van hoge kwaliteit stimuleren.

Dit jaar ligt China voorop op vier terreinen of één meer dan vorig jaar. Vooreerst landbouw-, planten- en dierwetenschappen; scheikunde en materiaalkunde; mathematica en informatie wetenschap. China staat tweede in ecologie en milieuwetenschappen, fysica en sociale wetenschappen in de brede zin. China is alsnog achter in klinische geneeskunde, astronomie en astrofysica. Voorzitter en CEO Jerre Stead van Clarivate Analytics onderschrijft dat het aantal Chinese onderzoekers sterk toenam zodat het land nu op de tweede plaats staat onmiddellijk na de VS. Volgens Stead heeft samenwerking het Chinees onderzoek aangemoedigd om de wetenschappelijke ontdekkingen om te vormen tot innovaties die de wereld kunnen veranderen.

In termen van algemene nationale prestaties op deze onderzoeksgebieden staan de VS voor het vierde jaar op rij op de eerste plaats in de wereld. Volgen daarna China, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Het rapport noteert evenwel dat van de  vijf eerste landen China het enige land is dat ernstige vooruitgang boekte om de leider in te halen. Op de 148 onderzoeksterreinen domineren de VS er in 79 en leidt China op 42 domeinen. Het Verenigd Koninkrijk staat eerste op 10 terreinen, Duitsland leidt er vier en Frankrijk één.

Bron: Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *