China wil dialoog met Iran graag voortzetten

China neemt vandaag deel aan de gesprekken in de Veiligheidsraad over de vraag of er nieuwe sancties tegen Iran moeten komen. “Wij zijn nog steeds van mening dat dialoog en overleg geboden zijn bij het geschil” (rond het nucleaire programma), verklaarde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de wekelijkse persconferentie.
Westerse analisten voorspellen dat China zich zal onthouden van stemming. Washington heeft 14 ja-stemmen nodig om zijn voorstel voor hardere sancties erdoor te krijgen.
Waarschijnlijk zullen de VS en de EU hun toevlucht moeten nemen tot eenzijdige sancties.
Su Jingxiang, van de China Institutes of Contemporary International Relations in Beijing, gaf als zijn mening tegenover de Global Times: “China zal blijven een zelfstandige buitenlandse politiek voeren. De regering zal niet toegeven aan de druk vanuit Washington en is volgens mij ook niet te vermurwen als de VS nog even wacht om China te vernoemen bij de landen die de waarde van hun munt manipuleren”.
Iran zelf zal op 17 april een conferentie over nucleaire ontwapening organiseren. De bedoeling is te benadrukken dat het eigen atoomprogramma vreedzame doeleinden dient. Teheran, dat deelnemers uit 60 landen verwacht, organiseert de vergadering ook als een soort alternatief voor de top over nucleaire veiligheid die de VS op 15 april bijeenroept. China zal beide evenementen bijwonen.
Bronnen: Global Times, Guardian, New York Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar