China wil goede samenwerking met Iran en vrede in de Golf

Beijing wil samen met Teheran werken aan een verdere ontwikkeling van een veelzijdig strategisch partnerschap tussen China en Iran.

foto Xinhua

SCO in Kirgizië

De presidenten Rouhani en Xi zullen de dialoog voortzetten die begon tijdens de top van de SCO in Qingdao vorig jaar. De Chinese president Xi Jinping heeft afgelopen vrijdag een ontmoeting gehad met zijn colllega van Iran, Hassan Rouhani. Zij waren beiden in Bisjkek, Kirgizië. Daar hebben ze de 19e top bijgewoond van de Shanghai Cooperation Organization (SCO). Iran is nog geen lid van de SCO en was op de bijeenkomst als waarnemend land.

Dialoog met Iran voortzetten

Zij wisselden meningen uit over de betrekking tussen hun landen en over internationale kwesties die hen allebei aangaan. China wil verder een goede samenwerking met Iran welke veranderingen er ook plaatsvinden in de regio en in de wereld. China plaatst de betrekkingen met Iran immers in een strategisch perspectief op lange termijn. Xi wil dat de twee landen beter communiceren en elkaar wederzijds steun geven.

Concrete samenwerking

Hij stelde voor om na te gaan hoe de samenwerking nog kon verbeteren bij de strijd tegen het terrorisme en tegen de grensoverschrijdende misdaad. Concreet wilde hij graag een gezamenlijk aanpak van de ‘drie negatieve krachten’: terrorisme, separatisme extremisme, met daarbij de strijd tegen de East Turkistan Islamic Movement. China blijft de nucleaire deal met Iran ondersteunen, in het kader van het vredesbeleid van de Verenigde Naties en van de SCO. Dat alles past in de brede geopolitieke visie van China voor internationale betrekkingen op een behoorlijke basis, voor multilateralisme en voor het opkomen voor de belangen van landen in ontwikkeling. Zowel China als Iran behoren tot dat soort landen volgens Beijing.

Vredesbeleid

De woordvoerder van BuZa van China sprak op een reguliere persconferentie over de bezorgdheid van zijn land inzake de spanningen in de Golf. Washington heeft Iran beschuldigd van aanslagen op olietankers daar. Beijing hoopt dat de betrokken partijen de kalmte bewaren en een escalatie vermijden. Veiligheid in de Golf, vrede en stabiliteit is in het belang van alle landen. Wat China absoluut wil voorkomen is een oorlog in de Golf. Dialoog en onderhandelingen kunnen daarvoor zorgen. China kant zich hevig tegen eenzijdige sancties en rechtspraak van staten in andere landen. Beijing wil een normale en wettige samenwerking met de landen in de regio, ook op het gebied van energievoorziening.

Bronnen: Xinhua, Min.v.BuZa China

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *