China wil ook zwarte lijst opstellen

Na het plaatsen door de VS van Huawei op de zwarte lijst denkt China er ook aan om een zwarte lijst op te stellen. Daar zouden alle bedrijven en personen op voorkomen die Chinese bedrijven discrimineren. Dus riskeert Google, die niet wil leveren aan Huawei. op de Chinese zwarte lijst terecht te komen.

^Ministerie van Handel

Het Chinese ministerie van Handel heeft vrijdag bekend gemaakt dat het werkt aan het opstellen van een zwarte lijst van buitenlandse bedrijven en personen die marktregels en contractuele verplichtingen verkrachten of discriminerende maatregelen treffen die de zakelijke belangen of de nationale veiligheid in het gedrang brengen. Meer details over deze zwarte lijst van onbetrouwbaarheid worden nog uitgewerkt. Woordvoerder Gao Feng preciseerde dat de lijst gebaseerd zal zijn op de wetten van buitenlandse handel, tegen monopolievorming en de nationale veiligheid. Het beoogt entiteiten die Chinese firma’s blokkeren wegens niet-commerciële motieven. Voor zover we het begrijpen impliceert dit dat bedrijven als Google en ARM-holdings die weigeren nog aan Huawei te leveren, op de Chinese zwarte lijst dreigen terecht te komen.

Onderzoeker Mei Xinyu bij een onderzoeksinstelling van het ministerie van Handel zei dat Beijing verplicht was tot het opstellen van een dergelijke lijst nadat 70 Huawei filialen van Huawei door de VS op een zwarte ‘Entity’ lijst werden geplaatst. Nog andere Chinese bedrijven dreigen eveneens het slachtoffer te worden. De onderzoeker wist ook te melden dat individuele personen die op de Chinese zwarte lijst terecht komen een verbod riskeren op hun reizen, activiteiten en tewerkstelling. Hij verwees expliciet naar de Amerikaanse controleurs die op ZTE toekijken als mogelijk doel.

Reacties

Op de Chinese televisie zei een commentator over de handelsoorlog ‘dat China geen oorlog wil, maar niet bang is te vechten als het zo ver komt’. Het TV anker dat de commentaar voorlas, zei verder nog ‘Als de VS wil onderhandelen is de deur open. Maar als je wil vechten, zullen we vechten tot het einde’. Volgens ondervoorzitter Jake Parker van de China afdeling bij de US-China Business Council evolueren de zaken in de verkeerde richting. ‘Onderhandelingen zijn de enige weg om de zaken te normaliseren’. CCTV toonde ook een interview met de Chinese onderminister van Handel Wang Shouwen die zei dat het onmogelijk wordt voor de VS China onder druk te zetten om concessies af te dwingen. Hij vond dat China de negatieve impact van de VS-heffingen onder controle heeft. Wang benadrukte nog dat wat China nu overkomt morgen kan gebeuren met elk ander land. De woordvoerder van Buitenlandse zaken Lu Kang benadrukt dat de VS van alles verzint om het publiek over Huawei te misleiden, maar één punt ontwijkt waar iedereen in geïnteresseerd is namelijk een bewijs dat zijn stelling bevestigt.

Het blad Global Times preciseert dat China blijft vasthouden aan zijn beloften tot open deur politiek en buitenlandse bedrijven niet zal discrimineren. De nieuwe maartregel zal echter de regels verduidelijken en een lijn trekken tussen de buitenlandse firma’s en de Chinese markt. China zal echter geen principeloze compromissen maken, zo gaat het blad verder. Tegenover de VS bewering dat de tarieven er veel bedrijven toe aan zet China te verlaten blijft het land kalm en denkt aan het uitspelen van de zeldzame aardmetalen. Kortom de Global Times stelt dat China klaar is voor een langdurige handelsoorlog met de VS. In vergelijking met vorig jaar toen het conflict begon, steunt het publiek meer de tegenmaatregelen die de regering trof. Het weet dat rechtvaardige onderhandelingen enkel kunnen bereikt worden door een resoluut optreden.

Huawei

Huawei heeft opnieuw met de Organisatie voor Afrikaanse eenheid een voorakkoord afgesloten waarbij het strategisch partnerschap met drie jaar wordt verlengd. Dit is des te merkwaardiger omdat het blad Le Monde had geschreven dat de Chinese firma de hoofdzetel van de organisatie had gehackt tussen 20213 en 2017. Deze berichten zijn volkomen vals aldus hoofd Moussa Faki Mahamat van de commissie bij de Unie. Met de verlenging lijkt dit gerucht definitief uit de wereld. Naar verluidt hebben Huawei en ZTE meer dan 50 3G netwerken gebouwd in 36 Afrikaanse landen.

Eveneens opmerkelijk was deze weekt de afgelopen week de mededeling van de Maleise eerste minister Mahathir dat zijn land de Huawei-technologie zal blijven gebruiken, zelfs als de VS zijn bondgenoten afraadt dit te doen. Zijn land wil de Huawei technologie zo veel als mogelijk gebruiken omdat hun onderzoek verder reikt dan die van Maleisië.

Het blad China Daily ontkent dat Huawei verwijderd zou zijn uit enkele sleutelorganen die technische standaarden uitwerken. Media rapporteerden dat Huawei geschrapt zou worden zijn als lid van JEDEC, SD Association, Wi-Fi Alliance en USB-IF. Het blad bevestigt dat Huawei donderdag lid bleef van de vier genoemde organen, maar dat enkel het lidmaatschap van. PCI-SIG is opgeschort. Het vermeldt dat Huawei deel uitmaakt van 400 organisaties die standaarden uitwerken. Volgens het jaarrapport heeft het Chinese bedrijf vorig jaar 5000 standaard voorstellen gedaan en 60.000 artikelen gepubliceerd.

Bron: SCMP, FT, China Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *