China wipt over VS in Fortune 500 bedrijvenlijst

Voor het eerst zijn er meer grote Chinese bedrijven dan Amerikaanse. Dat blijkt uit de jongste Fortune Global 500 lijst.

Voor het eerst sinds men de Fortune Global 500 lijst begon op te stellen in de jaren 90, staat de VS niet aan de leiding qua aantal grote wereldwijde bedrijven. Bij de 500 toppers zijn 129 Chinese bedrijven (daarbij inbegrepen 10 Taiwanese) tegen 121 Amerikaanse. De bedrijven worden vergeleken op basis van hun wereldwijde omzet.
In totale omzet gemeten blijven de Chinese groten echter nog iets onder de Amerikaanse: Ze vertegenwoordigen 25,6% van het totaal tegenover 28,8 voor de VS-bedrijven

Walmart van de VS staat voor de zesde opeenvolgende keer op nr.1. Maar het Chinese Sinopec komt op nr.2, gevolgd door Shell, China National Petroleum Corp en het elektriciteitsbedrijf State Grid Corp of China.

De opkomst van de Chinese bedrijven in de rangorde wordt vooral mogelijk gemaakt door de zeer snelle groei van de Chinese binnenlandse markt. Binnenlandse vraag ondersteunen is de huidige strategie van de Chinese regering.

Karakteristieken

De grootste Chinese bedrijven zijn overwegend staatsbedrijven met veel buitenlandse activiteiten en een sterke concentratie per sector.
In recente jaren hebben vele grote staatsbedrijven zich geherstructureerd, zijn ze samengesmolten met andere staatsbedrijven of privébedrijven en zijn ze veel beter geworden in hun kernactiviteiten, wat ook weer bijdraagt tot groei.

Op de Fortune 500 lijst staan deze keer 25 nieuwkomers, en 13 daarvan zijn Chinees. Het gaat onder meer om China Development Bank, treinbouwer CRRC Corp, Zhuhai Gree Electric Appliances Co dat huishoudtoestellen bouwt en smartphone fabrikant Xiaomi. Xiaomi is nog maar 9 jaar geleden opgericht.

Er wordt verwacht dat de grote Chinese bedrijven hun bevoorradingsketen ook meer wereldwijd zullen organiseren om duurzaam concurrentieel te blijven. Het typevoorbeeld daarvan is Huawei. Het steeg van plaats 72 naar plaats 61.

Zowel Chinese als Amerikaanse bedrijven vinden we vooral in vijf sectoren: energie en mijnbouw, handel, banken, verzekeringen en luchtvaart/defensie.

Zes van de tien snelst groeiende Chinese bedrijven op de lijst zijn privé. Het gaat onder meer over Country Garden, een projectontwikkelaar, Alibaba, Tencent en de supermarktketen Suning.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar