Nieuw beursplatform STAR turbulent gestart

Het nieuwe beursplatform voor aandelen van Chinese hoogtechnologische bedrijven ging maandag van start in Shanghai met voorlopig 25 genoteerde bedrijven. Het platform wordt STAR genoemd, en is geïnspireerd op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Het plan voor de beurs is officieel gelanceerd in november 2018 en is dus heel snel gerealiseerd. De steun van president Xi zou volgens buitenlandse experts erg belangrijk zijn.

De beurs van Shanghai zal bovendien samen met de China Securities Index Co. Ltd. een aangepaste index lanceren gebaseerd op de koers van de 50 grootste bedrijven. De index zal berekend worden vanaf de 11de dag waarop er minstens 30 bedrijven genoteerd zijn op het nieuwe beursplatform.

Vers kapitaal voor strategisch belangrijke sectoren

De STAR beurs geeft hoogtechnologische bedrijven en bedrijven uit strategische groeisectoren de kans op een beursgang in China. De bedoeling is zo gemakkelijker kapitaal bijeen te krijgen dat individuele bedrijven anders op de markt van het schaduwbankieren of op buitenlandse beurzen moeten zoeken.

Het gaat bijvoorbeeld om nieuwe informaticatechnologie, moderne uitrustingen, nieuwe materialen, nieuwe energievormen, energiebesparing en milieubescherming. Dit soort bedrijven hebben een veel hogere investering in onderzoek en ontwikkeling nodig dan ‘gewone ’ bedrijven en zijn steeds op zoek naar vers kapitaal om verder te kunnen ontwikkelen.
Bij de eerste 25 die genoteerd worden vinden we vooral informatica, uitrustingen en biomedische bedrijven.

STAR is onderdeel van het Chinese streven om op technologisch vlak zo snel mogelijk zichzelf bedruipend en onafhankelijk van Amerikaanse technologie te worden.
Het is ook een poging veelbelovende Chinese bedrijven te overtuigen in China op de beurs te noteren en niet langer alleen in Hongkong of op Nasdaq.

Anders dan andere Chinese beurzen

Chinese beurzen hebben een slechte reputatie. Door het grote aantal kleine beleggers, schommelen de prijzen erg en spreekt men soms van een casino. De controle is ook onvoldoende. Er zijn teveel verhalen van miljarden kapitaal dat verdwijnt zonder goede verklaring. Door het nieuwe platform te modelleren op Nasdaq hoopt de overheid deze gebreken te ondervangen.

STAR verschilt van de al bestaande beurzen in Shanghai en Shenzhen doordat het gemakkelijker is er genoteerd te worden. Er is minder voorbereidend administratief werk nodig, de voorwaarden zijn minder streng. Maar het is ook minder gemakkelijk om de aandelen terug van de beurs te halen wanneer men eenmaal geregistreerd is.

De koersen kunnen er meer schommelen dan op de gewone beurs. De eerste vijf dagen na introductie staat er geen grens op de koersschommeling. Daarna kan de koers dagelijks tot 20% schommelen, tegen 10% op de andere Chinese beurzen.
De lossere regels hebben volgens een mededeling vooraf van de beurs van Shanghai tot doel de deelnemers meer vrijheid te geven, om sneller en efficiënter het juiste prijsniveau te vinden. Daarbij horen felle prijsschommelingen wanneer een aandeel voor het eerst op de beurs geïntroduceerd wordt. Dat is ook zo op de Nasdaq en de beurs van Hongkong.

De registratie op het STAR platform is soepeler dan op de gewone beurzen. Daarvoor is een moeilijk te verkrijgen goedkeuring nodig van de beurswaakhond. Voor STAR loopt een pilot project: bedrijven die voldoen aan de algemene voorwaarden kunnen zich zelf laten registreren zonder goedkeuring te vragen.

Een andere reden waarom technologiebedrijven naar buitenlandse beurzen trokken zijn de strenge voorwaarden in China: zo kan een veelbelovend bedrijf dat nog nooit winst maakte er geen kapitaal ophalen via de beurs. Ook deze regel valt weg voor het nieuwe platform.

Om de beurs niet te volatiel te maken worden kleine beleggers geweigerd. Een individuele belegger moet minstens twee jaar ervaring in aandelenhandel hebben, en een kapitaal van minimum 500.000 yuan.

Voor grotere beleggers kan de beurs aantrekkelijker zijn, omdat ze hun grote pakketten aandelen sneller mogen verkopen dan op de gewone Chinese beurzen. Maar veel grotere beleggers kijken de kat een tijdje uit de boom.

Het STAR beursplatform is voorlopig ongeveer honderd keer kleiner dan de gewone beurs van Shanghai. Het richt zich aanvankelijk bijna uitsluitend tot Chinese beleggers.

Succes en ontnuchtering

De voor intekening op de aandelen overtrof 1.700 keer het pakket aangeboden aandelen, en dus gingen de koersen al de eerste dag door het dak. De prijzen van alle aandelen stegen sterk en hun totale beurswaarde steeg van de initiële vraagprijs van 225 miljard yuan bij de introductie naar 529 miljard yuan, een gemiddelde stijging van bijna 140%.

De handel in aandelen van Anji Microelectronics Technology (Shanghai) Co Ltd , een producent van halfgeleiders, werd twee keer automatisch stilgelegd wanneer de prijs te snel begon te stijgen. Anji aandelen stegen 400% in één dag! De koers bedroeg 224 keer de winst van 2018.

Een ander interessant geval is China Railway Signal & Communications Corp Ltd . De koers verdubbelde maandag op de STAR markt in Shanghai, terwijl het aandeel van dezelfde firma op de beurs in Hongkong 11,7% verloor.

Op dag twee volgde meteen een correctie op de ongefundeerde euforie. Van de 25 genoteerde bedrijven verloren er 21 terrein. De totale beurswaarde daalde daardoor met 9%. Dit kwam vooral omdat beleggers aandelen verkochten om snel winst op te strijken van de koersstijgingen een dag eerder.

De dolle kuren tijdens de eerste twee dagen in Shanghai zijn elders nooit vertoond. Ze doen vermoeden dat er nog een en ander moet bijgesteld worden vooraleer STAR snel en efficiënt tot rationele marktprijzen zal leiden.
Er kwam ook al meteen reactie uit Hongkong. De beurs daar heeft het meest te verliezen bij succes van de concurrent STAR. De South China Morning Post voorspelt dan ook met enige meewarigheid dat STAR hetzelfde lot zal beschoren zijn als de tien jaar oudere beurs voor nieuwe bedrijven Chi-Next in Shanghai die na een piek van vijf jaar weer op een veel lager niveau stagneert.

Bronnen: China Economic Net, People’s Daily, Xinhua, Reuters, CNBC

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *