China zal 23 renteloze leningen in Afrika kwijtschelden

De Chinese regering heeft beloofd dat ze 23 renteloze leningen aan 17 Afrikaanse landen zal kwijtschelden. Deze toezegging maakt deel uit van een programma om de samenwerking van China met het continent te verdiepen.

leningen Afrikaanse landen
foto Xinhua disclaimer

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi had op 18 augustus een virtuele ontmoeting met leiders uit verschillende Afrikaanse landen en de Afrikaanse Unie.

FOCAC

De conferentie was er een in een reeks van het Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC). Dat forum over de samenwerking tussen China en Afrika wordt sinds de oprichting in 2000 regelmatig bijeengeroepen. Volgens Xinhua bereikte de waarde van de handel tussen China en Afrika in 2021 een recordhoogte van 254 miljard dollar. In 2000 was dat amper 10 miljard. De bijeenkomsten van FOCAC hebben verschillende samenstellingen, naargelang de functie van de deelnemers. Op 18 augustus was het de bedoeling na te gaan welke concrete resultaten er al waren gerealiseerd van de afspraken gemaakt tijdens de 8e Ministerconferentie van FOCAC, in Dakar, november 2021.

Concrete resultaten

Sinds november jl. heeft China grote projecten gerealiseerd in Senegal, Kenia, Kameroen en Egypte. Noodhulp in de vorm van voedselhulp verleend aan Djibouti, Ethiopië, Somalië en Eritrea. De Volksrepubliek leverde 189 miljoen doses anti-Covid-vaccins aan 27 Afrikaanse landen, met een gezamenlijke productiecapaciteit in Afrika die nu ongeveer 400 miljoen doses heeft bereikt. Er zijn veerkrachtige en duurzame ontwikkelingsinitiatieven genomen in Zambia, Botswana, Burkina Faso, Seychellen, Madagaskar en Mozambique.

leningen Afrikaanse landen
Chinees medisch team in Kameroen (foto Kepseu / Xinhua) disclaimer

Kwijtschelding en hulp voor 17 landen

Wang Yi zegde de kwijtschelding toe van 23 renteloze leningen voor 17 Afrikaanse landen die eind 2021 afliepen. Deze ontheffing komt bovenop de kwijtschelding van meer dan 3,4 miljard dollar aan schulden door China en de herstructurering van ongeveer 15 miljard dollar (102,6 miljard yuan) aan schulden in Afrika die al is gebeurd tussen 2000 en 2019. Om het voedseltekort in Afrika aan te pakken, heeft de Chinese regering besloten om nog dit jaar een nieuwe zending van voedselhulp te verstrekken aan deze 17 Afrikaanse landen waar de nood hoog is, en waarvan ze dus de leningen zal kwijtschelden. Beijing zal meer Chinese bedrijven aanmoedigen om te investeren in landbouwproductie en -verwerking in Afrika om te helpen bij het realiseren van voedselzelfvoorziening.

Feiten over een spookbeeld

China voorzag dat de VS naar aanleiding van de vergadering en de voorziene aankondiging van schuldverlichting weer het spookbeeld van een Chinese schuldenval zou laten verspreiden en dat kom ook uit. Woordvoerder Wang Wenbin heeft daarom tijdens de reguliere persconferentie van Buitenlandse Zaken wat cijfers van de Wereldbank hierover aangehaald. Wang zei: ‘In de komende zeven jaar moeten lage- en middeninkomenslanden volgens schattingen van de Wereldbank 940 miljard dollar aan schulden terugbetalen. Van hen zal 67 % naar westerse financiële bedrijven en crediteuren vloeien, slechts 14 % zal naar China vloeien met ongeveer 130,8 miljard dollar, volgens de Wereldbank.’ Bovendien wees Wang erop dat door China verstrekte leningen vaste en lagere rentetarieven hebben dan het commerciële tarief van 5 procent, en het tarief van 4 tot 10 procent voor de 10-jarige staatsschuld uitgegeven door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.

Twee wereldvisies

Tijdens de bijeenkomst van vijf dagen geleden veroordeelde Wang nog eens de ‘zero-sum Koude Oorlogsmentaliteit’ van het Westen. Het alternatief moet volgens hem een model zijn dat gebaseerd is op ‘multilaterale samenwerking’ met Afrika en dat resultaten voor alle partijen oplevert. ‘Wat Afrika zou verwelkomen, is een wederzijds voordelige samenwerking voor het grotere welzijn van de mensen, niet de rivaliteit tussen grote landen voor geopolitieke winst’, zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken. Volgens Wang ziet China investeringen en samenwerking met Afrika nooit als een exclusieve kans, omdat ‘het continent groot genoeg is om partners uit de hele wereld te verwelkomen’.

Bronnen: Focac.org, Wikipedia, Global Times, China Daily, Min. Buitenlandse Zaken China, News.com.au (Australische zender), KBC.com.ke (Kenya Broadcasting Corporation)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *