Corrupte verkrachter na dertig jaar toch gestraft

Het geval van miljonair Zhang Chenggang is schokkend; hij verkrachtte verschillende meisjes en wist door omkoperij meer dan 30 jaar zijn straf te ontlopen. Zijn veroordeling past in de al tien jaar durende anticorruptiecampagne die recentelijk focust op justitiële organen.

Foto Xinhua Disclamier

Zhang Chenggong werd in 1990 ter dood veroordeeld wegens verschillende verkrachtingen van minderjarigen. Een jaar later werd zijn straf echter in beroep omgezet in levenslang en daarna herhaaldelijk verminderd, ondanks hevige verontwaardiging bij het publiek en protest van de ouders van de slachtoffers. Door corruptie kwam hij voortijdig vrij.

Sinds 1997 was justitie, dat veroordeelden in voorlopige vrijheid moet opvolgen, zijn spoor bijster. Toch werd hij in 2011 onder een valse naam opgepakt in Zhengzhou, in het kader van een nationale campagne tegen voortvluchtige misdadigers. Op dat moment was hij een succesvolle vastgoedondernemer met een fortuin van honderden miljoenen yuan.
Bij zijn aanhouding probeerde hij de politie om te kopen. Zijn valse identiteit kreeg hij door omkoping in 2002 .
In principe moest Zhang de rest van zijn oorspronkelijke straf uitzitten, maar opnieuw kreeg hij twee keer bijkomende strafvermindering ‘wegens goed gedrag’ zodat hij in 2015 terug op vrije voeten kwam.

Zhang werd in 1957 geboren in een familie van arme boeren. In de jaren 80 was hij bij de eerste ondernemers die rijk werden, in zijn geval als tussenpersoon in de staalsector. Al in 1987 trok hij de aandacht door een vermoedelijke verkrachting van een leerlinge van de lagere middelbare school in Sanmenxia. De klacht van de schooldirectie werd geklasseerd omdat Zhang bescherming van lokale kaders genoot. Maar in 1990 werd hij toch aangeklaagd wegens verkrachting van drie jonge meisjes, het verleiden tot sex van minderjarige meisjes met geschenken en verschillende aanrandingen. Zijn misdaden werden destijds gegroepeerd onder de noemer ‘hooliganisme’, waarop de doodstraf stond.

Zhang zette na 2015 zijn verkrachtingen verder. Dat deed hem in maart 2021 tegen de lamp lopen in Zhengzhou. Hij werd ter dood veroordeeld wegens het herhaaldelijk verkrachten van zeven minderjarige meisjes. Deze keer hielp zijn beroep tegen het doodvonnis niet. In december werd hij terechtgesteld.

Schokkende infiltratie van politie en justitie door corruptie

Een onderzoek hoe hij zolang aan het gerecht had kunnen ontkomen leverde een schokkend resultaat.
Sinds de late jaren 80 hadden niet minder dan 71 ambtenaren of kaders van staatsbedrijven Zhang illegaal geholpen. 18 personen belandden in de gevangenis. Daar waren minstens vijf hogere ambtenaren bij van de provincie Henan; die zijn sinds juli 2021 onder verdenking gesteld. Ook het recente onderzoek tegen de directeur van de provinciale ministerie van justitie en de onderdirecteur van het provinciale gevangeniswezen houdt verband met de zaak Zhang.

De zaak van Zhang toont aan hoe moeilijk het is de corruptie in China uit te roeien, in het bijzonder bij justitie en politie. Dat Zhang nu toch gestraft is is een gevolg van de focus op deze ministeries sinds vorig jaar. President Xi heeft van het uitroeien van corruptie een topprioriteit gemaakt.

Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *