China zoekt zijn eigen weg naar AI-chatbots

Diverse internetgiganten hebben in navolging van ChatGPT eigen AI-chatbots aangekondigd.  De internet waakhond CAC heeft een regeling voor deze diensten uitgevaardigd en wacht tot 10 mei het oordeel van het publiek in.

Na Baidu vorige maand met Ernie Bot heeft nu ook Alibaba met Tongyi Qianwel zijn AI chatbot ontvouwd die op de website een ‘een efficiëntie-assistent en ideeëngenerator’ wordt genoemd. . Tongyi Qianwen werd ontwikkeld door het Alibaba onderzoeksinstituut DAMO Academy en zou 10 biljoen parameters halen.

Alibaba CEO DAniel Zhang stelt Tongyi Qianwen voor Foto Alibaba Disclaimer

Tongyi Qianwen kan net zoals de concurrenten artikelen en gedichten genereren als de  gebruikers het vragen. Het kan ook ontwerpen schrijven, complementaire uitdrukkingen vinden, recepten aanbieden en in verschillende stijlen en tonen schrijven. DoNews  vond de antwoorden van TongyiQianwen meer specifiek terwijl ChatGPT eerder op aanleren gericht is dan het leveren van diepgaande antwoorden. Tongyi Qianwen en ERNIE Bot zijn ook beter dan ChatGTP in het antwoorden op ingewikkelde vragen in het Chinees maar zijn minder goed in programmeren. Tongyi Qianwen ondersteunt momenteel geen multimodale werking, terwijl Baidu’s chatbot ERNIE Bot wel mogelijkheden heeft voor het maken van audio, afbeeldingen en video’s. Het is de bedoeling dat de chatbot op termijn geïntegreerd wordt in alle Alibaba diensten. Eerst zal dit gebeuren in Dingtalk met de mogelijkheid tot het schrijven van e-mails en het samenvatten van vergaderingen. Later wordt de chatbot toegevoegd tot de  spraak assistent Tmall Genie. Alibaba plant de bedrijven toegang te verlenen tot  Tongyi Qianwen via zijn cloud dienst.

Sensetime

Het AI-bedrijf SenseTime  uit Hongkong heeft in Lingang (Shanghai) SenseNova voorgesteld de nieuwste reeks grote AI-modellen met een chatbot-tool, tekst-naar-afbeelding-generator en een avatar-videogenerator. SenseChat heeft meer dan 100 miljard parameters, terwijl de beeldgenerator en het visuele model respectievelijk 1 miljard en 32 miljard parameters bevatten. Stichter CEO Xu Li voorspelt dat de AI-bots eerst snel ontwikkeld zal worden in het B2B [business-to-business] segment vooraleer business-to-customer [B2C]  ze zullen gebruiken. Een van de SenseTime-modellen is SenseChat, dat de mogelijkheid heeft om meerdere gespreksrondes en zeer lange teksten te begrijpen, een ervaring die vergelijkbaar is met ChatGPT. Sensetime dat ook op de VS zwarte lijst prijkt, beweert voldoende GPU’s voorraad te hebben om werking van SenseNova te ondersteunen .

Stichter van zoekmachine Sogou Wang Xiaochuan heeft de oprichting aangekondigd van het nieuwe AI initiatief Baichuan Zhineng. De startup heeft tot doel algemene AI diensten te ontwikkelen en aan te bieden op het gebied van zoeken, onderwijs en gezondheidszorg. Het huidige voorbereidend model werkt met 50 miljard parameters. Tencent werkt eveneens met een team om een chatbot te integreren in WeChat. Ook andere bedrijven als IFlytech, Netease en Bytedance zouden er mee bezig zijn.

Reglement

Inspelend op de nieuwe behoefte heeft de Internetwaakhond Cyberspace Administration of China CAC al een reglement voorgesteld voor de AI-chatdiensten. Het publiek mag er opmerkingen over maken tot 10 mei.  Bedrijven die generatieve AI-diensten leveren, moeten maatregelen nemen om discriminerende inhoud, valse informatie en inhoud die de persoonlijke privacy of intellectueel eigendom schaadt, te voorkomen. Alle generatieve AI-producten moeten een beveiligingsbeoordeling door de CAC doorstaan voordat ze aan het publiek worden aangeboden, zoals vereist door een verordening uit 2018 over online informatiediensten die de de publieke opinie kunnen beïnvloeden. Volgens de ontwerpregels worden exploitanten aangespoord om voordelen zoals algoritmen, gegevens en platforms niet te gebruiken voor oneerlijke concurrentie. Van hun producten wordt ook verwacht dat ze geen subversieve, gewelddadige of pornografische inhoud verspreiden. Experten menen dat het ontwerp van regeling enkel een eerste versie betreft die zal geoptimaliseerd worden na openbare commentaren, standaarden en opleidingssystemen.

Technode, SCMP

Print Friendly, PDF & Email