Lula verwacht veel van China (upd)

De Braziliaanse president Lula die momenteel China bezoekt, verwacht veel van het land. Naast het verstevigen van de handelsbetrekkingen en het multilateralisme valt ditmaal een klemtoon op het technologische en ook op de internationale betalingen in lokale en Chinese munt.

Nauwelijks hersteld van een longontsteking is de Brazilaanse president Lula voor een vierdaagse reis in China aangekomen . De president is vergezeld van de ministers van financiën, milieu en klimaatverandering, landbouw en veeteelt, wetenschap, technologie en innovatie, buitenlandse zaken, sociale ontwikkeling, evenals mijnen en energie,.

Shanghai

Lula in de New Development Bank Foto channelnewsasia Disclaimer

in tegenstelling tot de meeste bezoeken die met Beijing beginnen, koos hij Shanghai als vertrekpunt. De president bezocht er eerst de BRICS New Development Bank (NDB) waar hij  getuige was  van de inauguratie van de voormalige Braziliaanse president Dilma Rousseff als voorzitter van de bank . Lula bepleitte dat de nieuwe bank meer de lokale munten dan de dollar zouden gebruiken en sprak nog met enkele toplui over de huidige- en toekomstige projecten van de bank in Brazilië op vlakken zoals hernieuwbare energie, transport infrastructuur en mobiliteit evenals water en sanitair.

Hij was ook te gast bij enkele Braziliaanse bedrijven waarbij het O&O centrum Suzano China Innovability Hub dat zich specialiseert in pulp, papier, verpakkingen, hygiëne en biomaterialen. Tenslotte bezocht hij ook een Huawei onderzoekscentrum. Huawei is een integraal onderdeel geworden van Braziliës 5G ontwikkeling. Niettegenstaande VS druk is het een vertrouwde partner van de regering geworden en heeft het openbare instellingen geholpen om digitaal te gaan. Naar eigen zeggen heeft het Chinese bedrijf meer dan twee derden van de bevolking in meer dan 20 steden met het netwerk verbonden. Lula onderhield zich ook met toplui van auto- en batterijbouwer BYD.

.Met de keuze van Shanghai als eerste stopplaats wil Lula aantonen dat zijn land de verbetering van de economische en handelssamenwerking als prioritair beschouwt. Dat hij er ook technologische bedrijven bezoekt, toont aan dat het onvoldoende is af te hangen van wederzijdse complementariteit maar dat hij ook de technologische samenwerking wil verbeteren. Naar verluidt meent Lula dat enkel China zijn land snel ter hulp kan schieten want andere formules schieten te kort.

Redenen

Bezoek Huawei te Shanghai Foto: Facebook Lula Disclaimer

Brazilië en China zijn beide altijd drijvende krachten geweest achter de BRICS waarvan het belang nog zal toenemen. In  2021 bereikte het gecombineerde bbp van de BRICS-landen $ 24,5 biljoen, goed voor ongeveer 23 % van de totale wereldeconomie. En volgens de IMF droegen de BRICS voor meer dan 50 % bij aan de groei van de wereldeconomie. BRICS -is echter bovenal nieuw type multilateraal samenwerkingsmechanisme, dat een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van de handhaving van de normale wereldorde,
Voormalig minister en presidentieel adviseur A. Golombiewski legt in de Global Times uit waarom het bezoek zo belangrijk is. Tijdens de voorbije jaren werd vooruitgang geboekt op het vlak van maakwerk, energie, infrastructuur en landbouw.  China is al Braziliës grootste handelspartner In 2022 steeg het totale overeenkomstige transactievolume met 13 % en Brazilië ontvangt het meeste Chinese investeringen in Latijns Amerika, vooral in UHV lijnen en olie ontginning.

State Grid heeft ongeveer 3 miljard dollar geïnvesteerd in de energietransmissie van Brazilië en het Chinese COFCO meer dan 1,1 miljard dollar in de Braziliaanse agribusiness. Golombiewski merkt op dat Brazilië een van de meest geavanceerde, productieve, gediversifieerde en competitieve landbouwsystemen ter wereld heeft, maar geeft toe dat zijn land een infrastructureel probleem heeft in openbaar vervoer, transport maar ook in logistiek en digitale infrastructuur. Brazilië kan ook veel leren van China over het verminderen van de armoede.

Munt

Rousseff kabinetchef Lula in 2016 Foto Wikimedia Disclaimer

Niet te onderschatten wordt ook het verdiepen van de monetaire samenwerking want het is de bedoeling dat voor het afhandelen van de internationale betalingen wordt overgeschakeld van de dollar naar de lokale en Chinese munt. De yuan wordt nu door Brazilië al meer gebruikt voor deze internationale betalingen dan de Euro. In februari werd een voorakkoord ondertekend om directe grootschalige financiële transacties in lokale munt te regelen in plaats van in dollar. De ICBC heeft al een eerste transactie uitgevoerd want de Chinese Nationale Bank heeft ICBC Brazilië gemachtigd om op te treden als de yuan-clearingbank in Brazilië, zodat bedrijven de yuan rechtstreeks kunnen gebruiken voor handelsovereenkomsten. Verwacht kan worden dat tijdens het bezoek verdere stappen zullen gezet voor het uitbouwen van een betrouwbaarder betalingsmechanisme.

In totaal zouden 20 samenwerkingsakkoorden worden gesloten onder meer over grondstoffenhandel, groene financiering, 5G-ontwikkeling en bilaterale investeringen. Een van de overeenkomsten die Lula in China zal ondertekenen, is voor de bouw van een zesde satelliet in het kader van een binationaal programma dat biomen of biologische gemeenschappen, zoals het Amazone-regenwoud, zal monitoren.

Xi Jinping met Lula Foto China Daily/Xinhua Disclaimer

Vandaag vrijdag ontmoette Lula zijn ambtgenoot Xi Jinping, premier Li Qiang, voorzitter van het Volkscongres Zhao Leji en voorzitter Zhang Zhigang van de State Grid Corporation. Xi Jinping huldigde de oude vriendschapsbanden maar verklaarde zich ook bereid met het land samen te werken om nieuwe mogelijkheden (bv digitale en groene economie) te ontwikkelen. Beide presidenten hebben ook over Oekraïne gepraat.

Lula zei nog dat Brazilië groot belang hechtte aan zijn betrekkingen met China en bereid was de samenwerking te verdiepen op het gebied van politiek, economie, handel, onderwijs, wetenschap en technologie en cultuur. De twee landen moeten ook de communicatie en coördinatie in internationale aangelegenheden versterken, gezamenlijk de belangen van ontwikkelingslanden beschermen en gezamenlijk bouwen aan een vreedzame en stabiele wereld, zei hij. De Braziliaanse president eindigde zijn reis met de VS op te roepen te stoppen met het aanmoedigen van de oorlog in Oekraïne. Zowel de VS als Europa moeten beginnen met te praten over vrede vond hij.

Global Times, SCMP, Asia Times

Bekijk ook de GT Infographic: China-Brazil relations. .

Print Friendly, PDF & Email