Chinees bedrijf bouwt mee aan getijdenenergie in Wales

In de Baai van Swansea (Wales) heeft het Britse bedrijf Tidal Lagoon Power een Chinees staatsbedrijf in de arm genomen bij zijn project voor getijdenenergie, het Swansea Bay Tidal Project.

tidalGroene elektriciteit kan worden opgewekt door de waterkracht bij de overgang van vloed naar eb. Het water dat bij vloed is verzameld achter een dam zet turbines aan het werk, als het van grote hoogte terugstroomt bij eb. De mechanische energie van de turbine genereert vervolgens elektriciteit. Van groot belang is dus het hoogteverschil tussen hoog en laag water, iets wat optreedt als de kust een specifieke vorm heeft. De lagune bij Swansea voldoet aan alle voorwaarden om de eerste elektriciteitscentrale op getijdenenergie in een lagune te herbergen.

Contract, gunstig voor beide partijen

De Chinese staatsfirma China Harbor Engineering Company Ltd (CHEC) heeft het contract in de wacht gesleept voor de bouw van de negen kilometer lange muur rondom het bassin voor het vloedwater. Dit is een essentieel onderdeel van het project. Het contract heeft een waarde van 300 miljoen pond (408,7 miljoen euro). CHEC heeft toegezegd dat het de helft daarvan zal investeren in de Britse werknemers, partners en toeleveringsbedrijven. Het Swansea Bay Tidal Project is volgens Britse media een miljard pond waard en zal voor 120.000 gezinnen energie leveren aan het nationale net.

Partners  met toekomstplannen

CHEC en Swansea Bay Tidal Lagoon Power hebben een memorandum van overeenstemming dat ze samen de mogelijkheden zullen onderzoeken om meer projecten te ontwikkelen in Azië, bijvoorbeeld langs de kust van China (18.000 km). Het Britse bedrijf hoopt er in elk geval op dat de centrale in Swansea de eerste van een reeks wordt. Zij willen graag in het estuarium van de Severn, in Noord-Wales en in het noordwesten van het Verenigd Koninkrijk lagunes voor getijdenenergie inrichten.

Het project, een belangrijk onderdeel van het Britse regeringsbudget.

Het project, een belangrijk onderdeel van het Britse regeringsbudget.


Ook CHEC ziet het begin van een mooie toekomst. De Chinese onderneming, zelf een dochtermaatschappij van het beursgenoteerde staatsbedrijf China Communications Construction Company, heeft nu een Britse dochter opgericht om de mogelijkheden te onderzoeken voor meer investeringen in infrastructuurwerken in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Lin Yi Chong, president en CEO van de China Harbor Engineering Company, heeft zijn bedrijf de strategische beslissing genomen om de markt van de infrastructuur- en bouwsectoren in het VK op te gaan. Zijn bedoeling op lange termijn is om zich ook verder op Europese marken te wagen. Lin ziet Swansea Bay Tidal Lagoon echter ook als ‘een aantrekkelijke optie voor wie op een schone, nieuwe manier energie wil opwekken’. Voor Douglas Oakervee, de speciale vertegenwoordiger voor China bij de Britse Institution of Civil Engineers, is het contract ‘een grote stap voorwaarts in de samenwerking tussen de bedrijfswereld van het Verenigd Koninkrijk en China en ‘past het goed in de overeenkomsten die premier David Cameron en president Xi Jinping’ onlangs hebben gesloten. Van Mark Shorrock, de algemeen directeur van Tidal Lagoon Power, is de volgende opmerkelijke uitspraak: ‘China neemt volgens mij het voortouw bij de aanpak van de bedreiging die uitgaat van de klimaatverandering. Daarom is een staatsbedrijf een goede partner als het je bedoeling is om snel en rendabel een reeks van lagunes voor getijdenenergie te bouwen.’
People’s Daily, Financial Times,
Wikipedia
,
http://www.tidallagoonswanseabay.com/ 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *