Shanghai op bedrijvig bezoek in Antwerpen

Op 3 en 4 juni heeft Antwerpen uit Shanghai belangrijke politici en ondernemers ontvangen.

hanzengHan Zheng, lid van het Politiek Bureau van de Communistische Partij van China en partijsecretaris in Shanghai, stond aan het hoofd van de delegatie van 20 politici en 40 zakenmensen. De economische vertegenwoordigers kwamen vooral uit de sectoren van de haven, zware industrie, de (bio)chemische industrie, de diamantsector en vertegenwoordigers van de industriezone van Jinshan. De Shanghai Foreign Investment Development Board stond in voor de organisatie van de economische delegatie.
Er waren contacten tussen Antwerpse en Chinese bedrijven en een groot aantal deelnemers had ingeschreven op het Antwerp-Shanghai Investment Forum. Daar hebben de beide partijen een aantal memoranda van overeenstemming (Memorandums of Understanding, MOUs) ondertekend en handelscontracten afgesloten. De politieke overheden van de beide havensteden en van de provincie Antwerpen hielden een officiële en feestelijke bijeenkomst op het Antwerpse stadhuis. De stad Shanghai heeft, met zijn 25 miljoen inwoners en zijn vitaal economisch belang, de status van een provincie.
De weverDe politieke en economische vertegenwoordigers van Shanghai kwamen op tegenbezoek. Zeven maanden geleden had de stad Antwerpen, het Havenbedrijf en Antwerp World Diamond Centre een handelsmissie in de Chinese megastad. De beide havensteden hebben al dertig jaar lang een stedenband.
Bedrijven van Shanghai en Antwerpen gaan meer bij elkaar investeren en met elkaar handel drijven. Het Antwerp World Diamond Centre en de Diamond Administration of China behoorden bij de instellingen die een samenwerkingsakkoord (MOU) hebben afgesloten. Ze zullen informatie uitwisselen over de markt en de trends in de diamantwereld en de handel en investeringen in hun beider sectoren ondersteunen. Het stadsbestuur van Antwerpen en de stadsregering van Shanghai hebben in hun MOU elkaar een langdurige samenwerking en communicatie toegezegd op de gebieden van economie, handel en het toerisme. Het Shanghai Chemical Industry Park en de olie en chemiebedrijven in het Antwerpse Havenbedrijf zullen ervaringen en technologie uitwisselen onder ander op de terreinen van informatie en beheer. Dit zal aansluiten bij de ‘Belt and Road-initiatieven’, de Zijderoutes over land en over zee. De Chinese media verwelkomden de woorden die burgemeester De Wever sprak over het groeiend besef van het belang van schone en duurzame energie en technologie, zowel in Shanghai als in Antwerpen.
Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel, ondernemeninantwerpen.be, diamonds.net,
Global Times, Shanghai Daily
Antwerp
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *