Chinees vliegdekschip officieel in gebruik

Het eerste Chinese vliegdekschip, de Liaoning, is officieel in dienst genomen in Dalian, in aanwezigheid van de hoogste Chinese leiders.
Het schip is 300 meter lang, en is eigenlijk een heringericht onafgewerkt Sovjet-schip uit de jaren 80 dat op de scheepswerf in Oekraine lag te roesten. Het  Chinese schip zal niet dienen voor militaire operaties, maar wel voor opleiding en experimenten.Het is namelijk zo dat China nog geen gepaste vliegtuigen heeft voor dit schip, geen  gekwalificeerde piloten en geen ervaring met begeleidende schepen die noodzakelijk zijn voor een vliegdekschip..Op de inhuldiging in Dalian zei premier Wen dat dit schip een ‘sterke en diepe invloed zou hebben’. Wanneer China op basis van de ervaringen met de Liaoning binnen enkele jaren een operationeel vliegdekschip bouwt, dan krijgt het technisch gezien veel meer mogelijkheden voor operaties ver van de eigen grenzen.
China is het tiende land dat over dergelijke schepen beschikt. De VS varen op kop met 11 schepen, Italië heeft er twee. Maar ook Brazilië, Thailand en India hebben al een vliegdekschip.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *