De digitale stand van zaken 61

Weixin een succes
–Ontwikkeld door de groep Tencent, het bedrijf achter chat-toepassing QQ, is Weixin een sociale netwerkapplicatie voor mobiele gebruikers. Het laat de gebruikers toe teksten, beelden, video’s en berichten te sturen en toont automatisch iedereen die binnen een straal van 1 km met Weixin verbonden is. Een jaar na de opstart telde Weixin in maart 100 miljoen gebruikers; op 17 september waren er 200 miljoen. Dat is meer dan de helft van China’s mobiele webgebruikers waardoor Tencent de grootste speler is ook in het mobiele segment. Het succes heeft uiteraard te maken met QQ dat 700 miljoen geregistreerde gebruikers telt want een QQ-account laat toe om bij Weixin in te loggen. (wantchinatimes)
HTC en CMB betalen met gsm
–Baas Ma Weihua van China Merchants Bank (CMB) zei bij de lancering van 3 nieuwe HTC-modellen met toepassingen om online te betalen dat kredietkaarten geëlimineerd moeten worden en de eerste stap daartoe is de mobiele geldbeugel. De 3 nieuwe gsm’s zijn uitgerust met de Near Field Communication (NFC) technologie. Deze globale 13.56 MHz NFC-standaard wordt ook aangewend door China UnionPay, ’s lands grootste kredietkaartmaatschappij, maar verschilt dan weer met de “passbook”-technologie die Apple toepast in de iPhone 5. De bank heeft zijn filialen gevraagd hun technologie af te stemmen op NFC. Naar verluidt zouden 15 % van de betaalpunten al China UnionPay’s Quick Pay mobiele betaaldienst ondersteunen. (wantchinatimes)
Ontwikkeling breedband wordt versneld
Viceminister Liu Lihua heeft bekend gemaakt dat China wil dat tegen 2015 het breedband internet 250 miljoen surfers bereikt, in plaats van het huidige 150 miljoen. Dan zou de snelheid in stedelijke en landelijke gebieden respectievelijk 20 en 4 megabits moeten bedragen. In landelijke gebieden zou de breedband dekking 95% moeten worden. Hij vroeg de betrokken bedrijven hun O&O op te voeren om producten van hoge kwaliteit te bieden aan scholen, gezinnen en buurten.
Alibaba koopt aandelen terug van Yahoo
De groep Alibaba heeft voor 7,6 miljard $ de helft van de aandelen die Yahoo in de groep bezit, teruggekocht. Daarmee krijgt Yahoo een fameuze winst want er was in 2005 1 miljard $ geïnvesteerd. Yahoo heeft nu nog 23 % van de Chinese internetgigant en dit percentage daalde van het 40 % voorheen. Het opkoopgeld komt van Boyu Capital, Citic Capital en China Development Bank’s PE tak. Anderzijds heeft China’s soeverein fonds CIC 2 miljard $ in de groep Alibaba  geïnvesteerd.  (FT)
Aliyun wordt afgesplitst
Na een dispuut met Google heeft de groep Alibaba beslist haar afdeling die het operating system Aliyun produceert, af te splitsen. Google had Acer onder druk gezet omdat het een gsm op de markt bracht op basis van Aliyun, een concurrent van Google ‘s Android. De spin-off krijgt 200 miljoen $ mee om human resources, technologie en infrastructuur te versterken. Jonathan Lu wordt voorzitter.
Lenovo koopt VS-software bedrijf
De groep Lenovo koopt het VS-softwarebedrijf Stoneware op. Het bedrag werd niet bekend gemaakt maar het is de bedoeling dat Lenovo daardoor zijn cloud computing-diensten uitbreidt. De deal zou eind dit jaar rond moeten zijn. In augustus tekende Lenovo met EMC een contract voor netwerk-opslag en maakte recentelijk ook plannen bekend om de Braziliaanse elektronicagroep CCE op te kopen.
Google stopt muziekdienst
Google heeft aangekondigd in China op 19/10 te zullen stoppen met zijn muziekdienst die alleen toegankelijk was voor Chinese gebruikers. De dienst werd in 2009 opgericht, samen met Whale Music  en biedt gratis muziek aan. Reden voor de sluiting is volgens Google dat het product ‘niet voldoende impact heeft gemaakt’. Het personeel wordt op andere projecten ingezet, aldus Google. Google heeft al langer een moeilijke verhouding met China. Eerder liet de internetgigant nog weten te willen blijven investeren in China. Google-medeoprichter Sergey Brin blijft er echter op hameren dat een gebrek aan openheid de grootste bedreiging is van het internet en van China is bekend dat het de toegang tot bepaalde websites blokkeert.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar