Chinese bussen van Yutong winnen belangrijke prijzen in Brussel

Yutong, de grote Chinese fabrikant van bussen, heeft in Brussel op de belangrijkste beurs voor de sector drie van de elf prijzen weggekaapt.

Ooit gehoord van Busworld? Dat is een beurs alleen voor lijnbussen en touringcars.

Kent u Busworld?

Busworld ontstond in 1971 in Kortrijk en groeide uit tot Busworld Europe, de grootste beurs in zijn soort. Het bedrijf, dat intussen overal in de wereld deze gespecialiseerde markten organiseert, is dit jaar naar Brussel verhuisd. Het is in de Belgische hoofdstad dat de Chinese maker van bussen Yutong drie Busworld Awards heeft gewonnen.

foto People’s Daily / Ren Yang

Place to be

Yutong behaalde op 18 oktober maar liefst 3 van de 11 prijzen op de 25e uitreiking van de Busworld Awards in Brussel. Dat mag reden tot grote tevredenheid zijn. Makers van bussen en touringcars en van alle onderdelen die daarvoor nodig zijn laten hun nieuwste producten en diensten op dit internationale networking platform zien. De place to be voor de sector dus. Busworld 2019 is de grootste editie in zijn bestaan. Naar de Brusselse Expo zijn 510 deelnemers gekomen uit 39 landen. Bijna alle busbouwers van betekenis in de wereld, 75 firma’s, stellen hier van 18 tot 23 oktober tentoon. Ze wedijveren en wisselen ideeën uit onder elkaar en met hun toeleveringsbedrijven. Naar verwachting zullen 50.000 mensen uit 120 landen het evenement bezoeken.

Ondernemerszin

Hier speelt ook het zoveelste succesverhaal van de Chinese ondernemerszin. In de loop der tijd is het aantal Chinese deelnemers fors gegroeid. Tegenwoordig behoort China tot de top 3 van landen waarvan bedrijven uit de sector aan de beurs deelnemen. China is in 2019 met niet minder dan 54 firma’s aanwezig. Namen die de kenners intussen veel zeggen zijn: Yutong, CRRC, King Long, BYD en Higer.

Prijzen

Zowel de Yutong U12 als Yutong T13 kregen de prijs voor design, respectievelijk het Bus Design Label en de Design Coach Award.De uitvoering en het uitzicht van de voertuigen en hun interieur, de gebruikte uitrusting en de manier waarop die was aangebracht zijn van een hoog esthetisch niveau, dat ook Europese klanten kan bekoren. De Yutong Ice12 is de winnaar van de milieuprijs, de Ecology Coach Award. Yutong gebruikt veel recupereerbare materialen, minder plastic en meer metaal voor het interieur. Het voertuig is ook de enige elektrische touringcar. Yutong staat met zijn grote en middelgrote bussen al negen jaar aan de top. In 2018 produceerde het 60.868 voertuigen, meer dan 15% van de wereldmarkt. Yutong en zijn Chinese collega’s-concurrenten slagen er tegenwoordig in te voldoen aan de strengste Europese kwaliteitseisen. Het openbaar vervoer heeft blijkbaar in elk geval in China een grote toekomst.

Bronnen: Busworld.org, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *