Chinese economie blijft duurzaam groeien

Tijdens het eerste semester droeg het verbruik tot 78% bij aan de economische expansie. De groei van vaste investeringen viel lager uit en dit werd veroorzaakt door minder geld dat naar de bouw ging. Tien miljoen nieuwe banen werden geschapen en de inflatie bleef miniem. De jaardoelstellingen zouden volgens de de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie gehaald worden.

Wanneer de balans wordt opgemaakt voor het eerste semester berekenden statistici dat het verbruik instond voor 78% van de economische groei en dat is 14,2% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De kleinhandel van de verbruiksgoederen bedroeg gedurende de eerste acht maanden meer dan 24.000 miljard yuan. De online kleinhandel steeg zelf met 28% om 5.520 miljard yuan te bereiken, aldus het National Bureau of Statistics. Om de rol van de binnenlands verbruik nog te doen toenemen heeft de regering donderdag overigens een stimuleringsprogramma aanvaard dat een beter kredietsysteem belooft en ook maatregelen op het vlak van de inkomstenbelasting en hervorming van de inkomensverdeling.

De groei van de investeringen zwakte wat af tot 5,3%, maar dit wordt toegeschreven aan het minder beschikbaar stellen van fondsen voor de bouw en dit kon de vastgoedsector wat afkoelen. Cijfers over de uitvoer tonen aan dat China vorig jaar maar voor de helft afhankelijk was van de uitvoer in vergelijking met het jaar 2000. In 2017 ging 19% van de uitvoer naar de USA en de heffingen die opgelegd worden voor 250 miljard Chinese uitvoer vertegenwoordigen maar 2% van het bnp. De uitvoer naar landen langs de zijderoute overtrof 5500 miljard dollar.

Gedurende de eerste acht maanden werden tien miljoen nieuwe banen geschapen. De inflatie van de consumptieprijzen bleef onder de 2%. Vicevoorzitter Ning Jizhe van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie vindt dat niettegenstaande de ongunstige internationale omstandigheden het land op schema zit om zijn jaarlijkse doeleinden te halen. Hoewel Ning vindt dat de economie duurzaam evolueert, geeft hij toe dat sommige indicatoren aan het dalen zijn door de handelsoorlog met de VS. Het IMF voorspelt dat de groei in China dit jaar 6,2% zou bedragen i.p.v. de 6,4% die oorspronkelijk werd geraamd.  Tijdens de vakantieweek trokken overigens volgens Skyscanner 42% minder Chinezen naar de VS.

Reserve

Vorige zondag heeft de Nationale Bank beslist om de graad van vereiste reserves die de banken moeten bezitten een punt losser te maken. Dit komt neer om meer middelen die in de economie worden geïnjecteerd; 450 miljard zal gebruikt worden om op middellange termijn leningen terug te betalen. De andere 350 miljard yuan zal aangewend worden om KMO’s/MKB’s en innovatieve bedrijven te steunen en zo de Chinese economie een meer vitaal en duurzaam karakter te geven.

Ook het blad Global Times meent dat de Nationale Bank soepel moet zijn bij het toepassen om de markt meer ‘liquide’ te maken. Vergeleken met de reserve ratio van 9,5% uit 2007 is er nog ruimte voor verdere vermindering van de huidige ratio die 14,5% bedraagt bij de grote financiële instellingen en 12,5% voor kleine en middelgrote ontleners.

Het blad verwacht ook dat de wisselvoet van de munt  aangepast zal worden, dus verlaagd: dit zou de economische groei verhinderen af te zwakken. Een rondvraag door de Financial Times bij verschillende banken voorspelt dat eind dit jaar 6,85 yuan zal betaald worden voor één dollar. De Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin heeft echter China al gewaarschuwd om de munt niet te laten zakken als middel in de handelsoorlog met Amerika. De Chinese munt is dit jaar al 6,5% lager gegaan. Dit neemt niet weg dat de centrale banken van de andere landen tijdens het tweede kwartaal hun renminbi-reserves lieten aangroeien met 32,6% aldus IMF-cijfers.

Bronnen: Peoples Daily, Global Times, en;ce;cn, SCMP, FT

 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar