Chinese fabrieken uitzonderlijk open tijdens nieuwjaarsverlof

Op 12 februari is het lentefestival, het traditionele Chinese nieuwjaar. Normaal valt het land dan gedurende twee weken zo goed als stil. Maar niet dit jaar. Corona en buitenlandse bestellingen beslissen anders.

Sinds nieuwjaar flakkert Covid-19 opnieuw op, vooral in de noordoostelijke provincie Heilongjiang en de noordelijke provincie Hebei. De lokale overheden van grootsteden als Beijing en Shanghai, en van fabriekssteden als Dongguan en Foshan in het zuidelijke Guangdong moedigen interne migranten daarom aan voor het lentefestival niet naar huis terug te keren. Bedrijven moeten zorgen dat ze in die periode kunnen doorwerken.

Doordat de arbeiders niet wegtrekken krijgen fabrieken meteen de kans om gewoon door te werken gedurende de feestdagen. De traditionele val in de uitvoer van Chinese producten zal dit jaar dus minder uitgesproken zijn. Dat is in het bijzonder positief omdat de vraag naar Chinees medisch materiaal zoals maskers en vaccins heel hoog blijft. China heeft het voorbije jaar gemiddeld voor iedere wereldburger 40 maskers vervaardigd. Ook de vraag naar computers en ‘stay at home’ producten blijft hoog.

De te verwachten extra uitvoer staat in sterk contrast met de situatie begin 2020 toen omwille van Covid-19 de uitvoer in het eerste trimester 6,4% daalde. Alles bijeen zal de uitvoer in het eerste trimester dit jaar naar verwachting 20% hoger liggen dan in 2020.

Personeel en bestellingen genoeg

In een speelgoedfabriek in Dongguan, een buurstad van Kanton, werken 800 arbeiders, waarvan een meerderheid interne migranten zijn. Meer dan 100 van hen hebben al beslist voor de feestdagen niet naar huis te gaan. De fabriek heeft besloten de migranten die blijven en doorwerken bovenop de normale premie voor overuren nog eens 1.000 tot 2.000 yuan (260 euro) extra uit te betalen.

In een fabriek van auto-onderdelen in Nantong, oostelijk China, blijven bijna alle migranten. Sommigen omdat ze vrezen dat ze na hun verlof twee weken in quarantaine moeten, en willen het risico op inkomensverlies niet lopen.

De meest fabrieken zeggen dat ze meer dan genoeg buitenlandse orders krijgen om gewoon door te werken. Dat is zeker het geval in de sector medisch materiaal.

Bij de vaccinfabrikant Sinovac Biotech draaien de fabrieken momenteel 24/7. Ze willen hun productie dit jaar tot 600 miljoen vaccins opvoeren. Het vaccin wordt reeds uitgevoerd naar landen als Brazilië, Turkije en Indonesië. Health Box maakt KN95 maskers die een hoge graad van bescherming bieden en tot 60 maal kunnen hergebruikt worden. Sinds het begin van het jaar kreeg het extra veel nieuwe bestellingen binnen. Het volledige personeel zal gedurende de feestperiode overuren werken.

Ontspanning

Om het leven van de migranten tijdens het lentefestival aangenamer te maken zal de stad Foshan voor miljoenen yuan aan gratis consumptiebonnen uitdelen en hen gratis toegang verlenen tot de beste toeristische sites.

De stad Yiwu in oostelijk China, die bekend staat als de groothandelsmarkt van de wereld, gaat voor de migranten die willen blijven nieuwjaarsevenementen organiseren, zoals samen dumplings maken. Ze organiseert ook vrijwilligersteams en hotlines in het Chinees en Engels voor buitenlanders die tijdens de feestperiode hulp nodig hebben.

Zelfs de fabrieken die te weinig personeel hebben om te kunnen doorwerken, zullen nu sneller opnieuw kunnen opstarten; andere jaren was er na het verlof altijd een moeizame aanloopperiode omdat nog niet iedereen terug op post was.

Bron: People’s Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *