Chinese luchtvaart groeit opnieuw sterk

china_eastern_airlinesIn juni groeide de Chinese luchtvaart met een kwart, wat de sterkste groei is in drie jaar. De Volksrepubliek zou de enige Aziatische economie kunnen zijn waar het luchtvaartverkeer groeit dit jaar. Volgens officiële cijfers van het Bestuur der Burgerluchtvaart vervoerden de Chinese maatschappijen in juni 17 miljoen passagiers, de grootste groei sedert februari 2006. Normaal is juni geen denderende maand, omdat vakantiegangers eerder ofwel in mei vliegen naar aanleiding van het feest van de arbeid ofwel wachten tot juli wanneer de scholen dicht zijn. Toch waren de cijfers 2,3 % minder dan in mei.
De HSBC-bank verwacht dat de VRC-luchtvaartmaatschappijen dit jaar 13 % vooruitgaan en volgend jaar 17 %. In India daarentegen wordt een inkrimping verwacht met 5 % dit jaar en 13 % het volgende. De rest van Azië zou dit jaar met 9 % achteruitgaan, maar volgend jaar met 6 % stijgen. De vracht in China ging vorige maand ook met 4 % vooruit, de eerste stijging sedert juli vorig jaar.
De stijging in China wordt toegeschreven aan het stimuleringsprogramma van de regering. Ook wordt gewaarschuwd dat de vergelijking met vorig jaar wat vertekend is doordat de aardbeving vorig jaar in Sichuan minder luchtvaartverkeer tot gevolg had, samen met meer visumcontroles in het licht van de Spelen. China’s luchtvaartgroten kenden grote tekorten vorig jaar: China Eastern zat 55 miljard yuan in het rood en China Southern 39 miljard. De Internationale Luchtvaartvereniging voorspelt dat er dit jaar wereldwijd 9 miljard $ verliezen zullen zijn, na 10 miljard $ vorig jaar.
Bron:  SCMP
Lees ook Transportdossier

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *