Grootste woestijnmeer wordt bedreigd

hongjiannaoChina’s grootste meer in de woestijn Hongjiannao krimpt zo sterk in dat het binnen een paar decennia kan verdwenen zijn, aldus experts.
Vroeger kon zelfs met een telescoop de andere oever van het meer niet gezien worden en nu is deze zelfs zichtbaar met het blote oog. Hongjiannao ligt tussen de Muuswoestijn in de provincie Shaanxi en het Ordosplateau in de AR Binnen Mongolië. Het meer, dat 6600 ha groot was in de jaren ’90, kromp met een derde tot 4600 ha en het waterniveau zakt jaarlijks met 20 cm. Vooral het grondwater daalde voortdurend. Indien geen passende maatregelen worden getroffen, zal het meer binnen enkele decennia verdwenen zijn, aldus Chen Kelin, China-directeur van de NGO ‘Wetlands International’. In het noordwesten van China droogde in 1972 reeds het Lop-Nurmeer op door woestijnvorming.
Ondertussen zijn sedert 2006 dammen gebouwd op twee van de zeven rivieren die naar het meer leiden. Dit snijdt het water af en zo zal de uitdeinende woestijn het meer, dat de woonplaats is voor meer dan 20 soorten zeldzame vogels, uitdrogen. Er zijn wel boswachters die de vogels voeden, maar het meer wordt ook bedreigd door vervuiling van steenkoolmijnen en -centrales, de dichtste op minder dan 3 km. Chen Kelin vraagt het gebied tot natuurgebied uit te roepen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *