Chinese luchtvaart mag niet extra betalen aan EU

De luchtvaartmaatschappijen krijgen van de staat geen toestemming om aan de EU een belasting op de uitstoot van koolstof te betalen.
Ze mogen ook de prijzen voor vrachtvervoer of voor vliegtuigtickets niet verhogen zonder toestemming van de regering. Het bericht is vandaag bekendgemaakt door het Bestuur van de Chinese Burgerluchtvaart (Civil Aviation Administration of China,CAAC). De CAAC heeft verklaard dat het vanwege de regering, de Staatsraad, alle Chinese luchtvaartmaatschappijen in kennis mag stellen van de verbodsbepalingen.
China is van mening dat de EU-maatregel om vluchten naar en van de EU extra te belasten op koolstofuitstoot niet correct is. De heffing “gaat in tegen alle principes van het Klimaatverdrag van de VN en tegen de internationale regelingen voor het luchtverkeer”.
De Europese regelgeving op het gebied van emissiehandel is op 1 januari in voege getreden en is volgens China een van de meest verregaande maatregelen die eenzijdig door een land of regio zijn getroffen. Beijing schat dat 4000 luchtvaartmaatschappijen verplicht zouden worden emissierechten te kopen voor vluchten die beginnen of eindigen in de EU en heeft er de afgelopen maanden alles aan gedaan om dit te voorkomen. Aangezien informatie- en discussierondes tevergeefs zijn gebleken “zal de Chinese staat nu maatregelen nemen om de belangen van zijn burgers en bedrijven te beschermen”, aldus de CAAC. China hoopt wel op verder overleg met de EU, want deelt naar eigen zeggen met de regio de zorg om ontwikkeling en strijd tegen klimaatsverandering te combineren.
Bron: Xinhua
Zie ook uitzending Dialogue

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *