Migranten keren terug naar Suzhou (Anhui)

De prefectuurstad Suzhou in de provincie Anhui, waarvan één derde van de vier miljoen tellende landbouwbevolking naar elders trok om werk te vinden, heeft nijverheidszones ontworpen die firma’s lokken met preferentiële tarieven. 247 bedrijfjes werden al opgericht en de 26.000 arbeiders die er werk vonden, zijn meestal voormalige migranten die naar hun stad terugkeerden.

Dit Suzhou bevindt zich benoorden Anhui


–Dicht opeengepakt met velen op een bus naar huis. Dit was het beeld dat zich elk jaar met Nieuwjaar voordeed bij Yang Zhengmei. Dit is niet meer het geval sinds ze twee jaar geleden naar thuis terugkwam want dit jaar genoot ze van 10 dagen vakantie bij vrienden, familie en ouders. Yang werkte vroeger in oost Zhejiang, maar sinds twee jaar kreeg ze werk in haar geboortestreek Suzhou in de armere provincie Anhui. Van deze prefectuur emigreerde één derde van de vier miljoen landelijke bevolking. Yang werkt nu in een transfo-bedrijf samen met nog 100 personen quasi allen ex-migranten die de laatste 2 jaren werden aangeworven. Het betreft meestal personen tussen 16 en 50 waarvan het vertrek vroeger een leegte schiep in de maatschappij. Sinds april heeft het stadsbestuur nijverheidszones opgezet voor migranten die terugkeren en een eigen business opzetten. Ze kunnen drie jaar genieten van belastingvrijstelling en verder

Migrant toont zijn kunnen op jobbeurs


nog van een halvering gedurende twee jaren. De stad heeft ook al 100 miljoen uitgegeven aan aanleggen van infrastructuur in de 14 huidige nijverheidszones, aldus verantwoordelijke Zu Jungong. Het programma dat startte in april 2010, zag eind 2011 al 277 bedrijven opstarten. Het betreft meestal arbeidsintensieve bedrijven van textiel over hout tot bouwmaterialen en het vervaardigen van uitrusting. 26.000 lokale personen konden aan de slag, meestal personen die terug keerden uit  andere provincies. De terugkeer betekent niet noodzakelijk min inkomen. Oorspronkelijk bedoeld voor inkomens van niet minder dan 10.000 yuan jaarlijks, wordt nu vaak het dubbele verdiend. Dit kan wat minder zijn dan in andere provincies, maar met de lagere levenskosten en gratis maaltijden komt het ongeveer gelijk uit, met dit verschil dat ze echt thuis zijn met vrienden, de vertrouwde omgeving en kinderen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *