Chinese miljardairs doen aan filantropie

Drie van de 21 filantropen die enkele dagen geleden het Breakthrough Energy Ventures Fund hebben opgericht zijn Chinees. Het fonds beschikt over één miljard dollar voor het bevorderen van schone energie.

filantropie

Zhang Xin, Pan Shiyi en Jack Ma


Enkele dagen geleden richtte Bill Gates samen met 20 andere miljardairs het Breakthrough Energy Ventures Fund op. Drie van de stichters zijn Chinese miljardairs. Het gaat om Jack Ma van Alibaba, Zhang Xin en Pan Shiyi van de vastgoedgroep Soho. Hun gezamenlijk fortuin bedraagt volgens de Hurunlijst van de rijkste Chinezen 33 miljard dollar.
Het Breakthrough Energy Ventures Fund zal gedurende 20 jaar één miljard dollar gebruiken voor het ondersteunen van ‘wetenschappelijke doorbraken die de mogelijkheid scheppen om aan de wereld goedkope, betrouwbare schone energie te leveren’, aldus Bill gates op zijn blog. Het is een eerste concreet resultaat van de Breakthrough Energy Coalition die door de groep van miljardairs gevormd werd op de klimaatconferentie van Parijs in 2015.
De bekendste Chinese deelnemer is Jack Ma, stichter van Alibaba. Hij werd al in 2010 de eerste Chinese bestuurder bij de milieuorganisatie The Nature Conservancy. Samen met Pony Ma van Tencent richtte hij vorig jaar met steun van 45 Chinese zakenmensen The Paradise International Foundation op. Die promoot bescherming van de water- en luchtkwaliteit.

Nog meer filantropie

Andere deelnemers aan het initiatief van Bill Gates zijn onder meer Michael Bloomberg, stichter van het gelijknamige financiële nieuwsplatform, Jeff Bezos van Amazon, Reid Hoffman van LinkedIn , Reid Hastings van Netflix en Masayoshi Son van de Japanse SoftBank Group Corp.
Van rijke Chinezen wordt overigens min of meer verwacht dat ze gulle filantropen zijn. Chen Tianqiao, de stichter van de Shanda Group (onder meer actief in online spelletjes) lanceerde vorige week samen met zijn vrouw een fonds van één miljard dollar voor het bevorderen van de neurowetenschappen. De eerste donatie van 115 miljoen dollar ging naar het California Institute of Technology.
Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email

5 comments for “Chinese miljardairs doen aan filantropie

  1. Miljardairs moeten gewoon meer belasting betalen en daarna dient de overheid te bepalen waar de belastinggelden naar toe gaan.

  2. Ik weet het Tinus, ergens is in het grootste communistische land wat nu nog over is, het ideaal ook verloren geraakt. Ook in China verrijkt de bovenklasse zich ten koste van het volk. Ook deze ‘communisten’ zetten hun potten met goud niet aan het eind van de regenboog maar verbergen ze in schimmige constructies op duistere plaatsen. Ik hoop op de dag dat wikileaks of Panama papers het hele spel naar buiten gaat brengen.

  3. Miljardairs en gewone burger betalen allemaal belastingen. Het geld dat je aan goede doelen schenkt krijgt je van de belastingdienst een aftrek som bij uw aangifte en meer niet. Dat de Nl koning ook wel belasting betaald, maar daarna een totaal aftrekken terug krijgt zonder enige goede doel aan schenken is wel erg corrupt. Er zijn wel wat nep goede doelen natuurlijk zoals bij IKEA.

  4. Ha Huub,
    Dat hoop ik ook.
    Blijft merkwaardig overigens dat de redactie van Chinasquare, te typeren als liefhebbers van het communistische / Marxistische gedachtegoed, dit soort pr-berichten voor miljardairs klakkeloos overneemt.
    Je zou denken dat de redactie minder op heeft met excessen van de markt, lees de ongebreidelde cumulatie van rijkdom door enkelingen, echter niets van dat, zelfs geen kleine kritische kanttekening.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *