Chinese humanitaire hulp aan Venezuela: 96 ton Zika medicijnen

Venezolaans Minister van Gezondheid Luisana Melo ging op zaterdag 28 mei naar de luchthaven van Caracas om Chinese humanitaire hulp te ontvangen. Geleverd zijn 186.000 eenheden injectievloeistof en 11.500 eenheden immunoglobuline G (IgG) antilichamen. China verklaarde dat de hulp deel is van een uitgebreide bilaterale samenwerking.

humanitaire hulpOp dit moment strijdt Latijns-Amerika tegen Zika. Venezuela is bijzonder hard getroffen. In februari rapporteerde het ministerie van Gezondheid al 5.000 vermoedelijke gevallen en 3 doden als gevolg van Zika.

Het Zika-signaal

China hanteert een beleid van quarantaine met gespecialiseerde zorg met het doel de ziekte buiten de grenzen te houden. In de media stond het bericht over 18 personen die besmet waren in het buitenland en die de diagnose in China kregen. Van die 18 gevallen waren er volgens de Chinese instanties minstens 6 die Venezuela hadden bezocht. Dat hoge aandeel wijst erop dat de ziekte veel voorkomt in het land en dat er nauwe en belangrijke betrekkingen zijn tussen Venezuela en China.
De ambassadeur van China in Venezuela verklaarde ‘De Chinese overheid en de bevolking voelen een grote vriendschap voor het volk van Venezuela. Wij zullen hen altijd steunen om problemen te overwinnen’. Die vriendschap begon in de tijd dat toenmalig president Chavez van Venezuela in conflict kwam met de Amerikaanse olieconcerns omdat hij hun lucratieve contracten begon af te romen om ontwikkelingsprogramma’s op te zetten en de extreme armoede aan te pakken. Chavez zocht nieuwe afnemers en leveranciers van knowhow om de productie verder te ontwikkelen onafhankelijk van Amerikaanse overheersing. Hij reisde daarvoor onder andere naar China waar hij een reeks samenwerkingscontracten afsloot.

Niet alleen humanitaire hulp

De Chinees-Venezolaanse samenwerking is niet beperkt tot energie. China investeert ook in infrastructuur. China helpt bij het opzetten van lokale productie van mobiele telefoons, computers en huishoudtoestellen. Er zijn 2 satellieten gelanceerd die Venezuela helpen om onderwijs in afgelegen gebieden te organiseren. Venezuela kocht ook 24 JL-8 lichte gevechtsvliegtuigen en radarstations voor de strijd tegen de drugshandel. In totaal zouden Chinese banken 48 miljard dollar geleend hebben voor ontwikkeling in Venezuela. Midden mei bereikten China en Venezuela een nieuwe consensus over “flexibiliteit in financiering om de wijziging in prijs van olie in rekening te brengen”. Concreet betekent dit dat de afbetalingstermijnen voor de leningen verlengd zullen worden om Venezuela zuurstof te geven in de moeilijke omstandigheden.
Door de crash van de prijs van aardolie zit de economie in Venezuela met ernstige problemen. Meer dan een kwart van het bnp is afkomstig uit petroleum- en gasindustrie. Meer dan 95% van de inkomsten uit export is afkomstig uit die sector. Het gewicht op het overheidsbudget is enorm. Sommige medicijnen en voedingswaren zijn schaars. Dat heeft al een aantal dodelijke slachtoffers gemaakt. Ook de politieke spanning lijkt een negatief effect te hebben op de economie en de bestuurbaarheid van het land. De oppositie en regering zetten elkaar eigenlijk  al sinds de verkiezing van Chavez in 1998 het mes op de keel. Dit lijkt de publicatie van betrouwbare gegevens over de toestand van de economie, maar bijvoorbeeld ook over de verspreiding van Zika, te verhinderen. Er circuleren de meest schrikbarende schattingen over het aantal besmettingen met Zika. De katholieke organisatie voor humanitaire hulp Caritas meldt dat Venezuela tot 500.000 besmette personen telt, bijna 2 procent van de bevolking.
Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *