Nieuw plan voor regio Jangtserivierdelta omvat ook Anhui

De Chinese planinstantie heeft een bijgesteld plan voor de regio van de Jangtserivierdelta opgesteld dat loopt tot 2030. Opmerkelijk is dat naar een cluster van 26 steden wordt gestreefd waarbij nu ook steden behoren uit de provincie Anhui.

JRDelta

Loop van de Jangtse-rivier


In het ontwikkelde oostelijke kustgebied wedijveren nu 3 grote regio’s. Het eerste cluster was de regio langs de Parelrivierdelta (PRD) in de jaren tachtig. Tijdens de jaren negentig moest Pudong het drakenhoofd worden van de regio langs de delta van de Jangtse. De laatste tien jaar kwam ook de regio rond de Zee van Bohai sterk opzetten. De wedijver tussen de grote kustregio’s maakt een actualisering noodzakelijk van de plannen uit het verleden.
Nu heeft de Chinese planinstantie de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie een actualisering voorgesteld van de plannen voor de regio rond de delta van de Jangtse. Dit plan wil dat het gebied tegen 2030 een wereldwijd invloedrijke aaneenschakeling wordt van metropolen. Naast Shanghai en steden van de provincies Zhejiang en Jiangsu bevat de blauwdruk ook voor het eerst steden uit de provincie Anhui. Het plan omvat meer bepaald  negen steden uit Jiangsu (Nanjing, Wuxi, Changzhou, Suzhou, Nantong, Yancheng, Yangzhou, Zhenjiang en Taizhou) acht steden uit Zhejiang (Hangzhou, Ningbo, Jiaxing, Huzhou, Shaoxing, Jinhua, Zhoushan en Taizhou) en nu ook acht uit Anhui ((Hefei, Wuhu, Maanshan, Tongling, Anqing, Chuzhou, Chizhou en Xuancheng).
anhuimapb

Positie Anhui met Jangtse bezuiden


In die steden woont 11 % van de Chinese bevolking en ze omvatten 2,2 % van het grondgebied. In 2014 droeg het gebied bij tot 18,5 % van het bnp. Voorspeld wordt dat deze regio tegen 2020 ongeveer 21 % bijdraagt tot het bnp. De bedoeling van het plan is de economische vitaliteit en innovatie in de hand te werken van hoog geschoolde beroepen aan te trekken. Shanghai blijft de hoofdrolspeler in de overdracht van zijn industriële capaciteit en ervaring naar de buursteden.
De coördinatie van de delta kan ook gelden als een voorbeeld van samenwerking voor steden in andere gebieden. Volgens onderzoeker Xu Mingqi van de Shanghai Academy of Social Sciences spreekt het vanzelf om ook het meer afgelegen Anhui in het plan te betrekken naarmate de infrastructuur verbetert. Dit zal een gecoördineerde ontwikkeling van de regio vergemakkelijken, aldus nog Xu.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *