Chinese overheid wil geen Windows 8

Regeringsdepartementen in China mogen geen computers aankopen met Windows 8. Een officiële reden is niet gegeven, maar er zijn wel vermoedens.

windows-8_china-launchIn een rondzendbrief over de aankoop van energiezuinige producten is een verbod op aanschaf van computers met Windows 8 besturingssysteem voor de overheid opgenomen. China is de grootste markt voor PC’s en de Chinese overheid is op die markt de grootste aankoper. Een slechte zaak voor Microsoft dus.
De mogelijke verklaring dat de maatregel een tegenreactie is op de Amerikaanse vervolging van vijf Chinese officieren wegens cyberspionage, klopt niet. De maatregel dateert van enkele dagen vooraleer de VS hun actie bekend maakten.
De directe oorzaak moet blijkbaar bij Microsoft zelf gezocht worden. De firma besloot vorige maand haar ondersteuning van het 13 jaar oude besturingssysteem Windows XP stop te zetten. Daardoor dwingt het miljoenen gebruikers van dit systeem over te stappen op Windows 7 of 8. De helft van de Chinese desktops zou nog op Windows XP draaien. China Daily vermoedt dat de overheid een dubbel probleem heeft: de nieuwe Windows versies zijn duur – Windows 8 kost in China 888 yuan (110 euro) en Windows 7 nog 400 yuan – en vermoedelijk is Windows 8 niet compatibel met een aantal websites van de overheid. Volgens Xinhua is de overheid ongerust over de risico’s die de vele computers lopen die nog verder op Windows XP draaien zonder ondersteuning. Ze wil dergelijke situaties in de toekomst niet meer meemaken met buitenlandse leveranciers van besturingssystemen.
In een verklaring zegt Microsoft dat het verbaasd is over de maatregel maar het verder Windows 7 zal leveren aan de Chinese overheid en met de bevoegde instanties verder zal werken aan de evaluatie van Windows 8.  Sommige commentatoren merken ook op dat de regeringsmaatregel maatregel de facto nog maar de aankoop van enkele tientallen toestellen treft.
China Daily vraagt zich af of de maatregel onverhoopte kansen biedt voor lokaal ontwikkelde besturingssystemen zoals het Linux-gebaseerde Ubuntu Kylin en StartOS. Die zouden technisch gezien de rol van Windows XP kunnen overnemen. Maar zonder een coherent ondersteuningsbeleid maken ze weinig kans op de PC-markt.
Bronnen: BBC, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *