Chinese rijst helpt voedselzekerheid in Burundi vooruit

Een project voor de introductie van hybride Chinese rijstplanten in Burundi heeft een overvloedige oogst opgebracht. Dat is veelbelovend om de voedselproductie van het land te verhogen.

Chinese landbouwexperts hebben gedurende negen maanden samengewerkt met het ministerie van landbouw in Burundi om de voedselproductie van dat land te verhogen. In Gihanga, in de noordwestelijke provincie Bubanza, werden een aantal proefvelden aangelegd.
Het gaat om de hybride rijst Chuanxiangyou 506, een soort met hoge opbrengst die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor de provincie Sichuan.

Hogere opbrengsten

Bij de eerste testen op 5 hectares in 2016 werd het record van rijstopbrengst in Afrika gebroken. In 2018 gaf de Burundese regering toelating voor verdere introductie. Het was de eerste Chinese hybride rijstsoort die in Afrika mocht geteeld worden.

Alhoewel Burundi veel water en uren zonneschijn heeft, wordt er 30% van het voedsel ingevoerd. Om zichzelf te kunnen voeden, zou het land een opbrengst van 8 ton rijst per hectare moeten halen. Burundi is het dichtst bevolkte land van Afrika.

De voorbije negen maanden heeft men rijst geteeld op 48 hectaren. Het gaat om grond van 134 families met in totaal 1.072 mensen. Die haalden normaal 4 ton van een lokale variëteit rijst per hectare binnen; van de Chinese hybride oogsten ze 10 ton per hectare.

Volgens viceminister van landbouw Ndorimana Emmanuel ziet in deze testen een eerste stap om de rijstproductie van Burundi te verhogen en te komen tot voedselzekerheid. 90% van de Burundese bevolking leeft van de landbouw. Het land heeft een bevolking van ongeveer 11 miljoen mensen, waarvan meer dan 70% arm is volgens de norm van de Wereldbank.

Chinese hulp en investeringen

China heeft zeven experts gestuurd om Burundi te helpen bij landbouwprojecten. Het gaat om rijst, meststoffen, tuinbouw, landbouwmachines, opslag en verwerking van landbouwproducten, viskweek en veeteelt. China is ook in een aantal andere Afrikaanse landen betrokken in ‘agricultural technology demonstration centers,” (ATDC), proefprojecten voor betere landbouw. Dat gebeurt binnen het kader van ontwikkelingshulp.

Daarnaast zijn er Chinese commerciële landbouwondernemingen. In onze media werd enkele jaren terug verteld dat China grote lappen grond in Afrika zou verwerven voor uitvoergerichte productie. Het China-Africa Research Institute (CARI) van de John Hopkins University heeft uitgerekend dat in onze media een landroof van 6 miljoen hectaren op het Chinese conto geschreven staat. Maar het instituut heeft de feiten op het terrein onderzocht en vond tot slechts 253.000 hectaren, minder dan 5% van het vermelde aantal. Meer dan 40% komt door de aankoop van twee bestaande rubberplantages in Kameroen.

Bronnen: People’s Daily, CARI, Wereldbank

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *