Chinese steden stijgen in de wetenschapsranglijst

De Chinese steden stijgen in de door Nature opgemaakte ranglijst van wetenschappelijke steden terwijl de steden in de VS en Europa dalen. Beijing staat nummer één en Shanghai op drie.

Zhongguancun Science City te Beijing Foto China Daily Disclaimer

De lijst ‘Leading 200 Science Cities’  van het wetenschappelijke tijdschrift Nature  volgt de onderzoeksoutput door de bijdragen te meten aan wetenschappelijke artikelen die tussen 2015 en 2022 zijn gepubliceerd in 82 van ‘s werelds meest invloedrijke natuurwetenschappelijke tijdschriften. Beijing is opnieuw de top 1 terwijl Shanghai op de derde plaats staat. 5 steden uit de top 10 zijn uit China. Bij de andere 18 Chinese steden in de top 50 verslaat nieuwkomer Hefei Londen en Los Angeles. Toen Nature in 2018 de rangschikking lanceerde stonden maar 10 Chinese steden in de top 50.

 De Chinese steden groeien snel in wetenschappelijk onderzoek van hoge kwaliteit, terwijl Amerikaanse en Europese concurrenten afnemen. In totaal staan 32 Chinese steden in de Nature-top 200 en de meeste klimmen hogerop met uitzondering van Taiyuan.. Vele westerse steden dalen waarbij Tokio, Parijs en Londen met uitzondering van Seoul dat twee plaatsen steeg. .De top 5 steden uit de ranglijst blijven onveranderd Beijing, New York, Shanghai, Boston en de San Francisco Bay Area.

De stad Nanjing verhuisde van de achtste tot de zesde plaats en laat daarmee zowel Baltimore-Washington achter zich als Tokio’s brede metropoolgebied. Guangzhou klimt van de tiende naar de achtste plaats en wipt daarmee over Parijs dat van de negende tot de elfde plaats daalde. Opvallend is de sterke stijging van Hefei. Deze stad heeft van 2012 tot 2022. zijn investering in wetenschap en technologie verhoogd van 4% van de stedelijke uitgaven tot 14,2%  Het aantal hightech ondernemingen groeide er van 615 tot 4.578. Volgens de laatste officiële gegevens herbergt Hefei nu twaalf grote wetenschappelijke instellingen en zijn er dit jaar vier nationale sleutellabo’s goedgekeurd wat het totaal van de stad op zes brengt.

SCMP, Nature

Print Friendly, PDF & Email