Het mooi en bloeiend grensknooppunt Bortala

De autonome Mongoolse prefectuur Bortala  is een schilderachtig gebied dat vooral bekend staat wegens het Alashankou sleutelknooppunt dat Europa en Azië met elkaar verbindt. Het kanton Jinghe is echter ook de geboorteplaats van de Chinese goji-bessen. Rond het Sayram meer met zijn overvloedige flora en fauna staat milieubehoud vooraan en het ongerept gebied trekt veel toeristen aan.

Algemeen zicht op Bortala Foto YouTube/ Xinhua Disclaimer

Bortala betekent in het Mongools ‘groen grasland’ en hoewel etnische Mongolen maar 5¨% van de bevolking uitmaken, is Bortala erkend als autonome Mongoolse prefectuur die zich overigens bevindt in het noordwestelijk gedeelte van de Xinjiang autonome Regio. Met zijn met sneeuw bedekte bergen, weelderige bossen, uitgestrekte woestijnen en smaragdgroene oases is het gebied zonder meer schilderachtig.

De prefectuur is vooral bekend om zijn Alataw Pass (of Alashankou Haven) die in 1990 officieel erkend werd. In 2011 werd aan de Alataw Pass  een douanetoezichtszonetoe gevoegd en kwam de eerste China-Europa trein voorbij.  In 2012 werd Alashankou opgewaardeerd tot het niveau van kanton-stad. Het werd ondertussen een van China’s dichtstbijzijnde en meest toegankelijke toegangspoorten tot Centraal-Azië, West-Azië en zelfs Europa. De Alataw Pass heeft sinds 2011 meer dan 30.000 goederentreintrips tussen China en Europa meegemaakt. Terwijl de import- en exporthandel floreert, is de omvang van de treindiensten gegroeid van een maandgemiddelde van 3,5 in 2012 naar het huidige dagelijkse gemiddelde van 17, aldus secretaris ChenQian van de Communistische Jeugdliga bij het spoorweg grensstation.

China-Europa vrachttrein vertrekt van Alataw Pass Foto Peoples Daily Disclaimer

Van januari tot half juli van dit jaar is de Alataw Pass getuige geweest van de doorgang van 3520 goederentreinen tussen China en Europa, een stijging van 11,1 % op jaarbasis. Het vrachtvolume per spoor bedroeg ongeveer 7,48 miljoen ton, een stijging met 18,8 % op jaarbasis, terwijl de import en export over de weg zijn gestegen naar 316.700 ton, wat een groei van 228,53 procent op jaarbasis betekent.

Wat ooit een verlaten gebied in de Gobi-woestijn was, huilend in de meedogenloze wind heeft zich nu ontwikkeld tot een ‘gouden poort’ in het noordwesten van China met ingewikkelde netwerken van spoorwegen, wegen, luchtvaart en pijpleidingen.

Goji-bessen

Minder bekend is dat het kanton Jinghe de stamplaats is van de goji-bessen. Momenteel heeft het kanton voor 6.873 hectare aan gojibessenplantages, wat een jaarlijkse productie van vers fruit oplevert van bijna 60.000 ton en resulteert in een totale productiewaarde die de 660 miljoen yuan overschrijdt.

Goji bessen Foto CGTN/YouTube Disclaimer

Deze productie is goed voor 35 procent. van de totale kantonnale landbouwproductie. De bessen worden door de boeren verkocht aan 16 yuan per kg. Jinghe cultiveert een gehele keten gaande van het planten, over de verwerking tot marketing. Na 10 jaar telt Xinjang Jingqishen Goji Berry 8 productielijnen die een scala van meer dan 20 soorten producten vervaardigen zoals gojibessensap, puree, dranken, gedroogd fruit en andere. De producten zijn online en offline te krijgen tot in Nederland en Duitsland toe.

Sayram meer

Van de ontzagwekkende woestijnlandschappen en rustgevende warmwaterbronnen tot grenzeloze graslanden en met sneeuw bedekte bergen, Bortala heeft ze allemaal. De regio is een schatkamer van verschillende bezienswaardigheden en koestert de snelgroeiende toeristische sector, waarbij het Sayram meer opvalt met een stralende tint in zijn levendig tapijt van natuurlijke wonderen. Het Sayram meer, het hoogste en grootste bergmeer in Xinjiang, biedt het hele jaar door indrukwekkende vergezichten.

Sayram meer Foto ¨Peoples Daily Disclaimer

Het schilderachtige gebied van het meer herbergt een overvloed aan flora en fauna. Zwanen, berggeiten en andere dieren in het wild zijn hier vaak te zien, wat een betoverend schouwspel oplevert van de harmonieuze relatie van de mens met de natuur. Om het te beschermen hebben de lokale autoriteiten een reeks maatregelen genomen, waaronder het opleggen van een graasverbod over 28.333 ha rondom het meer, het herstel van 8.667 ha graslanden en het opruimen van 94 kilometer aan waterwegen. Zo werden de weiden groener, het water helderder en de lucht meer blauw, aldus directeur Haster van het Milieudepartement voor de zone. Zo trekt het ook meer toeristen. Statistieken wijzen uit dat het gemiddeld aantal dagelijkse bezoeken aan het natuurgebied van het Sayram meer sinds juli van dit jaar 38.700 heeft bereikt. Toeristen kunnen zelf rond het meer toeren en deelnemen aan diverse recreatieve activiteiten zoals gemotoriseerd paragliden en zeilen. Haster is van plan de bescherming van het milieu op te voeren evenals de toeristische mogelijkheden te verbeteren.

Bron Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email