OogGetuige* Chinese tijdrekeningen van vroeger en vandaag

De ‘negens van de winter’, een eeuwenoude winterkalender, is een voorbeeld van tijdrekeningen die nog steeds leven in de Chinese maatschappij.

tijdrekeningen

Afgezien van de 24 lunisolaire perioden in de Chinese kalender, zijn er nog oude tijdrekeningen die voor veel mensen een rol spelen in de huidige Chinese samenleving. In de zomer is er 三伏 Sanfu, drie perioden van 10 dagen, in de warmste tijd van het jaar, voor gebruiken, gewoonten en speciale praktijken uit de Traditionele Chinese Geneeskunde die de mensen helpen om de hitte ‘te overleven’ en zich op de winter voor te bereiden.  

‘tot negen tellen’

In de winter zelf heb je in het noorden van China 数九 (Shǔ jiǔ), letterlijk ‘tot negen tellen’. Dit zijn 9 perioden van 9 dagen vanaf de Midwinter (冬至) (gewoonlijk 21 of 22 december). Na die 81 dagen zullen de boeren klaar zijn om het werk op het land te hervatten. Het Chinese Nieuwjaar kennen we als het Lentefeest, maar voor sommigen begint de lente pas echt na de ‘negen Negens van de winter’, dit jaar op 12 maart. Gedurende die 9 winterperioden veranderen het weer en de natuur. De 3e periode die nu bezig is (三九, Sanjiu) wordt als de koudste tijd van het jaar gezien.

Eeuwenoud

Negen wordt beschouwd als het grootste aantal in de Chinese cultuur en symboliseert de maximale, volledige omvang of eeuwigheid. De traditie van ‘tot negen tellen’ begon in de noordelijke en zuidelijke dynastieën (420-589 algemene tijdrekening). De mensen beleefden de winter en telden af tot de lente op een 9×9-rasterkalender die het weer en de natuurverschijnselen weergaf.

Volksgedicht

Dit is een bekend volksgedicht over de 9 winterperioden van telkens 9 dagen:

一九二九不出手
De eerste en tweede Negen:
Stop je handen in je zakken

三九四九冰上走
In Negens nummer drie en vier
kun je op het ijs lopen

五九六九沿河看柳
In de vijfde en zesde Negen zal je
de wilgen aan de waterkant zien uitbotten

七九河开八九雁来
De rivieren ontdooien tijdens de zevende Negen
In de achtste vliegen wilde ganzen terug naar de gebieden in het noorden

九九加一九,耕牛遍地走
De negende Negen is daar en het vee gaat weer naar de akkers om met werken te beginnen

*OogGetuigen

Zijn berichten uit het dagelijkse leven in China die Gordon Dumoulin op zijn blog 5iZ post. Elke week mag ChinaSquare er een (soms meer) overnemen, zoals het bovenstaande.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *